Financiar

#pret #romania #fmi #gaze # liberalizare

Romania, presata de FMI sa liberalizeze pretul gazelor naturale

Reprezentantii FMI au solicitat Ministerului Economiei sa liberalizeze pretul gazelor naturale si sa schimbe formula cu ajutorul careia se calculeaza tarifele.

"Am discutat cu misiunea FMI despre pasii care trebuie facuti pentru a asigura cresterea economica a Romaniei , inclusiv despre situatia din minerit si pretul gazelor in perioda urmatoare", a afirmat Ion Ariton, Ministrul Economiei.

El a mai precizat ca cei de la FMI doresc ca "pretul gazelor si, de altfel, de la intreg procesul de energie sa fie liberalizat". "Noi, in cursul anului acesta, probabil undeva la jumatatea anului, va trebui sa ne prezentam cu o noua forma de calcul pentru ca sunt probleme pe pretul reglementat. Ne solicita o reverificare a acestor preturi si o liberalizare a pretului energiei pe piata", a declarat Ariton dupa intalnirea cu delegatia FMI.

Specialistii sustin ca facturile platite consumatorii industriali ar putea sa fie influentate de aceste modificari.

Ministerul Economiei precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca in cadrul intrevederii cu reprezentantii FMII s-a discutat "posibilitatea liberalizării preturilor la gaze naturale, cu exceptia consumatorilor casnici si captivi (spitale, scoli, gradinite, unităţi de asistenta sociala , institutii de interes public etc.)", că "posibilitatea" a fost analizată, dar  "nu s-a luat nicio decizie in acest sens".

Oficialii de la Ministerul Economiei spun insa ca "in prezent, nu exista nicio discutie oficiala in Guvern cu privire la liberalizarea preturilor la gaze naturale, propunerea apartinand doar FMI-ului". "In urmatoarele luni, ANRE va face o analiza a propunerii FMI si o va prezenta Guvernului, pentru a vedea in ce masura liberalizarea preturilor la gaze naturale este viabila sau nu".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea