Financiar

#inflatie #bani #romania

Romania, pe locul trei in UE dupa inflatia anuala

Romania a inregistrat in aprilie a treia din Uniunea Europeana, de 4,2%, fiind depasita doar de Ungaria si Grecia, in conditiile in care media la nivelul UE a fost de 1,5%, arata datele Eurostat.

Pe primul loc intre tarile cu o inflatie ridicata s-a clasat Ungaria cu 5,7%, urmata de Grecia, cu 4,7%.

In schimb, Letonia, Irlanda si Lituania au inregistrat cele mai pronuntate deflatii anuale din UE, de -2,8%, -2,5%, respectiv -0,2%.

Romania s-a clasat pe locul doi in UE dupa cresterea medie a inflatiei din intervalul aprilie 2010 - aprilie 2009 fata de precedentele 12 luni - indicator care determina stabilitatea preturilor in rapoartele de convergenta ale Comisiei Europene catre Consiliul European .

Nivelul de 4,9% a fost cel de-al doilea din UE, Romania fiind precedata doar de Ungaria, cu 5% si urmata de Polonia cu 3,8%, conform datelor Eurostat.

Cele mai mici rate anuale ale inflatiei calculate din intervalul aprilie 2010 - aprilie 2009 fata de precedentele 12 luni au fost inregistrate in Irlanda (-2,5%), Portugalia (-0,7%), Estonia (-0,6%) si Letonia (-0,6%).

In zona euro, inflatia anuala a urcat de la 1,4% in martie, la 1,5% in aprilie. Anul trecut, rata inflatiei era de 0,6%.

Rata lunara a inflatiei din zona euro a fost de 0,5% in aprilie.

In blocul comunitar, rata anuala a inflatiei a crescut de la 1,9% in martie, la 2,0% in aprilie 2010, in timp ce anul trecut, rata anuala era de 1,3%.

Rata lunara a inflatiei din Uniunea Europeana a fost de 0,4% in luna aprilie.

Cele mai mari cresteri ale ratei anuale a inflatiei din aprilie pe zona euro au fost inregistrate in cazul transporturilor (5,9%) si ale produselor din alcool si tutun (4,2%), in timp ce activitatile culturale si de recreere, telecomunicatiile si alimentele au inregistrat cele mai mici cresteri ale ratei anuale a inflatiei pe luna aprilie, de respectiv -1%, -0,6% si -0,2%.

Institutul National de Statistica a anuntat martea trecuta ca rata anuala a inflatiei din Romania a urcat in aprilie la 4,28%, in ton cu asteptarile analistilor, pe fondul scumpirii produselor nealimentare si a cresterii tarifelor la servicii odata cu deprecierea leului .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea