Financiar

Romania coboara un loc in topul mondial al competitivitatii

Tara noastra ocupa locul 45 intr-un top mondial al competitivitatii, in scadere cu un loc fata de 2007, plasandu-se in urma a 21 de state din Uniunea Europeana.

Potrivit unui raport al Institutului International pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia, punctajul obtinut de Romania a fost de 47,54% din competitivitatea SUA - considerata nivelul de referinta.

Studiul World Competitiveness Yearbook (WCY) este realizat anual, incepand cu 1989, si analizeaza competitivitatea economiilor pe baza a 331 de criterii. In analiza din 2008 sunt cuprinse 55 de tari. La nivelul Uniunii Europene, Romania ocupa locul 22 in functie de competitivitate , singurul stat care a obtinut un punctaj mai mic fiind Italia.

Starea infrastructurii ne descalifica

Indicatorii sunt grupati in patru categorii: performante economice , eficienta guvernului, eficienta afacerilor si infrastructura. Care dintre acesti indicatori au tras in jos „ratingul" tarii noastre?

Liviu Voinea , director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), ne-a declarat ca principala cauza ar putea fi calitatea proasta a infrastructurii, dar urcarea (sau coborarea, in cazul Romaniei) doar cu un loc in acest clasament nu e relevanta pentru dinamica unei economii.

„Evolutia de un loc-doua, intr-un clasament cu atat de putine pozitii, inseamna mai degraba o stagnare, avand in vedere ca multe date sunt obtinute prin sondaj, deci ne situam in marja de eroare. Insa faptul ca Italia ar fi obtinut un punctaj mai mic mi se pare o greseala. Daca ar fi asa, atunci am fi avut muncitori italieni in Romania si patroni romani in Italia , si nu invers", a mai spus Liviu Voinea.

America ramane pe primul loc

In clasamentul IMD, Statele Unite se mentin pe prima pozitie, urmate indeaproape de Singapore si Hong Kong, cu punctaje de 99,33%, respectiv 94,96%.

Dintre statele membre ale UE, cel mai bun punctaj a fost obtinut de Luxemburg, stat situat pe locul cinci, urmat de Danemarca, care ocupa pozitia a sasea. Cipru, Malta si Letonia sunt state membre ale blocului comunicar, dar nu sunt incluse in analizele IMD.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea