Financiar

#inflatie romania #rata inflatie #cresteri preturi

Romania are cea mai mare inflatie din UE

Romania a inregistrat, in ultimele 12 luni, pana in ianuarie, cea mai mare inflatie dintre toate statele UE , de 5,5%.

In luna ianuarie, rata anuala a inflatiei in Romania a ajuns la 2,8 la suta, mai mica decat media europeana, de 2,9 procente, potrivit institutului european de statistica, Eurostat.

Cele mai mici rate anuale au fost inregistrate in Suedia, de 0,7 la suta, Irlanda, 1,3%, si Malta, 1,5%. Cele mai mari au fost in Ungaria (5,6%), Estonia (4,7%), Polonia si Slovacia (ambele cu 4,1%).

In zona euro, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat in cazul locuintelor (4,5%), transportului (4,4%) si alcoolului si tabacului (3,8%).

In schimb, cele mai mari scaderi au fost in domeniul comunicatiilor (-2,4%), recreatie si cultura (0,7%) si imbracaminte (0,9%).

In Romania, la alimente, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in prima luna din 2012 la legume si conserve de legume(1,92%). La produsele nealimentare, cele mai ample scumpiri au fost la combustibili (1,16%)in timp ce, la servicii, cele de apa, canal, salubritate au crescut cu 0,95%.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea