Financiar

Romania a inregistrat al saptelea deficit comercial din UE in primul trimestru

Romania are unul dintre cele mai mari deficite ale balantei comerciale din Uniunea Europeana - al saptelea. Datele Eurostat arata ca Marea Britanie, Spania si Franta sunt tarile cu cele mai mari diferente intre importuri si exporturi, in timp ce Germania are cel mai mare excedent.

Potrivit biroului european de statistica, in primele 3 luni din 2008, tara noastra a inregistrat un deficit al balantei comerciale de 4,9 miliarde de euro, egal cu cel al Poloniei, in timp ce Bulgaria a raportat un deficit comercial de doua miliarde o suta de milioane de euro.

Romania se situeaza pe pozitia a saptea intre statele UE intr-un clasament al celor mai mari deficite comericiale inregistrate in primele trei luni. Acesta a fost de 4,9 miliarde euro, cu 11% mai mult decat in primul trimestru al anului trecut.

Cel mai mare deficit este inregistrat de Marea Britanie - 34 de miliarde de dolari, in usoara urcare fata de ianuarie-martie 2007. Si in Spania, diferenta dintre importuri si exporturi a fost de 26,7 miliarde euro, in crestere cu 22% in timp ce Franta a raportat un deficit de 14,5 miliarde euro, aproape dublu fata de primul trimestru din 2007.

La polul opus, al tarilor care inregistreaza excedent se afla Germania care are un surplus de 50,4 miliarde euro si Olanda cu aproape 11 miliarde. In ceea ce priveste comertul cu statele din afara Uniunii Europene, Romania a inregistrat un deficit de 600 milioane euro, in scadere fata de volumul de 700 milioane euro consemnat in primele trei luni din 2007. La nivelul celor 27 de state, deficitul comercial din relatiile economice cu state din afara Uniunii a scazut cu 17%, de la 20,3 miliarde euro la 16,7 miliarde euro.

A avansat insa deficitul celor 27 de state in sectorul energiei de la 61 miliarde euro la 88 miliarde euro, in timp ce sectorul utilajelor si vehiculelor a inregistrat un surplus de 34 miliarde euro, fata de 24 miliarde euro in primul sfert al anului trecut. Surplusul comercial al celor 27 de state membre a scazut in relatia cu Statele Unite in timp ce deficitul comercial a avansat in cazul comertului cu Rusia

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea