Financiar

#restante #intretinere #datorii

Restantierii la intretinere ar putea fi absolviti de la plata penalitatilor

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a intocmit raport favorabil unui proiect prin care datornicii la plata utilitatilor nu vor mai trebui sa plateasca penalitatile de intarziere cu conditia ca, intr-un an de la adoptarea legii, sa plateasca datoria de baza ce a generat penalitatile, informeaza Newsin.

Deputatul PC Bogdan Ciuca a initiat un proiect de modificare a Legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, prin care cei care au venituri medii pe familie de sub 1000 de lei, daca isi platesc datoria cu titlul de baza in termen de un de zile de la aparitia si publicarea in Monitorul Oficial a actualei modificari legislative, vor fi scutiti de plata penalitatilor, cu conditia sa-si plateasca integral datoria cu titlu de baza.

Propunerea a trecut deja de plenul Senatului, iar Comisia juridica a votat in unanimitate pentru intocmirea unui raport favorabil, cu amendamente.

Unul din amendamentele comisiei a fost cresterea plafonului de la 600 de lei la 1000 de lei.

"Cei care si-au platit datoria cu titlu de baza scapa de plata penalitatilor. Datoria asta este stearsa si din relatia asociatie-furnizor de serviciu, pentru ca altfel scutim locatarul si ramane asociatia incarcata cu penalitatile catre furnizor. Deci penalitatea asta se sterge pana la capat. Furnizorul isi primeste datoria cu titlul de baza. Ei sunt foarte fericiti pentru ca ei scriptic au de primit bani de la locatori, dar practic nu or sa primeasca niciodata", a declarat Bogdan Ciuca.

El a precizat ca bugetul statului nu este afectat in niciun fel, iar furnizorii si-au exprimat, in cadrul unor discutii consultative, aprobarea fata de acest proiect de lege, o atitudine similara avand si organizatia asociatiilor de locatari.

"In situatia in care dam termenul acesta de un an de zile toti vor simti ca este o oportunitate sa scape de penalitati. Se vor imprumuta, vor strange cureaua si isi vor plati datoria intr-un an de zile, iar furnizorul va obtine lichiditati la care nu mai spera. Si datorita acestei legi si furnizorul este fericit", a spus deputatul PC.

Ciuca a apreciat ca aceasta este o solutie eficienta de a bloca amplificarea necontrolata a datoriilor locatarilor fata de furnizorii de utilitati.

"Sunt oameni care au 2.000 de lei datoria cu titlul de baza, iar printr-un mod de calcul aberant trebuie sa plateasca penalitati de 3.000 de lei la datoria de baza. Cand face rost de 100 de lei i se spune ca trebuie sa plateasca din penalitati, nu din datoria de baza care produce in continuare penalitati.

In situatia asta, omul nu mai plateste nimic. (...) Acum furnizorii nu primesc nimic, iar oamenii sunt disperati ca li se vor scoate casele la licitatie pentru datorii", a conchis Ciuca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea