Financiar

#banci #comision de rambursare anticipata #eliminare #concurenta

Rekkers (BT): Eliminarea comisionului de rambursare anticipata mareste competitia intre banci

Eliminarea comisionului de va duce cel mai probabil la migrarea clientilor din anumite banci si la cresterea competitiei in sectorul bancar, apreciaza directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, citat de Mediafax.

"Probabil ca va creste migrarea intre banci. Nu pot sa estimez amploarea fenomenului, dar cu siguranta va creste competitia", a raspuns, miercuri, Rekkers, intrebat daca aplicarea proiectului de ordonanta ANPC va duce la refinantari si va creste competitia in piata.

El a precizat ca Banca Transilvania nu are in contracte comisioane de rambursare anticipata .

Comunitatea bancara trebuie sa aplice, din luna iunie, limitarea la 1% a comisionului de rambursare anticipata pentru creditele de consum negarantate, cu valori cuprinse intre 200 si 75.000 euro, potrivit unei directive a Comisiei Europene (CE).

Directiva 2008/48/CE prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata nu este aplicabila in privinta contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, a contractelor de credit pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil sau a celor a caror valoare este mai mica de 200 de euro si, respectiv, mai mare de euro .

ANPC a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care extinde prevederile Directivei 2008/48/CE, astfel incat se aplica tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing.

Totodata, proiectul presupune aplicarea prevederilor si contractelor aflate in derulare, nu numai pentru cele incheiate dupa data intrarii in vigoare.

Asftel, bancile ar trebui sa modifice pana in luna septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari UE si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumutrile cu dobanda variabila , iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

Premierul Emil Boc a declarat, in aprilie, ca Guvernul va adopta proiectul de act normativ propus de catre ANPC privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, inclusiv pentru imprumuturile cu garantie imobiliara.

Asociatia Romana a Bancilor a anuntat ca instittiile de credit vor aplica legea, dar vor face tot posibilul ca proiectul ANPC sa nu fie aprobat in forma initiala.

Directorul de retea si vanzari al OTP Bank Romania, Gabriel Cretu, declara la finele lunii aprilie ca eliminarea comisionului de rambursare nu va duce la majorarea costului creditelor, intrucat vor exista permanent banci interesate sa intre pe piata sau sa castige cota, ceea ce va creste concurenta.

Oficialul OTP Bank este primul bancher care recunoaste ca o astfel de masura nu va avea implicit un efect imediat negativ asupra consumatorului, asa cum au sugerat alti reprezentanti din institutii de credit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea