Financiar

#institutul national de statistica #somer #tineri #loc de munca #somaj

Rata somajului a scazut anul trecut la 6,4%, dupa standardele internationale

Rata somajului, calculata dupa criteriile Biroului International al Muncii (BIM), s-a redus anul trecut cu 0,9 puncte fata de 2006, pana la 6,4%, tinerii continuand sa fie afectati in cea mai mare masura de lipsa unui loc de munca , arata, miercuri, Institutul National de Statistica (INS).

 

Astfel, cel mai ridicat nivel al somajului, de 20,1%, este inregistrat in randul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani. Standardele BIM iau in calcul somajul pentru persoanele cu varsta intre 15 si 74 de ani care nu au loc de munca, dar sunt disponibile sa lucreze si au cautat de lucru.

Femeile continua sa fie mai putin afectate de somaj, rata somajului fiind de 5,4% in cazul lor, fata de 7,2% pentru barbati. Pe medii rezidentiale , mediul urban are o rata a somajului de 7,7%, in timp ce doar 4,9% din populatia din sate este considerata in somaj.

Somajul a afectat in masura mai mare persoanele care nu au terminat nici macar liceul, in randul carora rata este de 7,1%, in timp ce 6,9% din persoanele cu studii mediu nu si-au gasit un loc de munca. Doar 2,9% din persoanele cu studii superioare in cautarea unui loc de munca sunt in somaj.

In privinta somajului de lunga durata (calculat pentru persoanele care nu au avut un loc de munca de cel putin un an), rata a fost de 3,2%, iar incidenta somajului de lunga durata , in numarul total de someri inregistrati in Romania, a fost de 50%.

Tinerii pana in 24 de ani sunt de asemenea cei mai afectati de somajul de lunga durata, cu o rata de 13,3% si cu o incidenta a somajului de lunga durata de 66,1%. Rata de activitate a populatiei cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 ani a fost anul trecut de 63%. In 2007, populatia activa a Romaniei a fost de 9,99 milioane persoane, din care 9,35 milioane persoane ocupate si 641.000 someri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea