Financiar

Randament mediu de doar 1,91% la pensiile facultative

Calculat ca medie ponderata, randamentul mediu anual al fondurilor facultative ajunge la 5,2%, dupa un an, adica cu 4% putin decat inflatia.

La un an de la aparitia pe piata, fondurile de pensii facultative nu se pot lauda cu randamente foarte bune. Datele statistice de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) releva faptul ca randamentul mediu anual de pe piata pensiilor facultative este de 1,91%, de patru ori mai mic decat dobanda care s-ar fi putut obtine in aceeasi perioada de timp la depozitele bancare.

O astfel de medie pentru intreaga piata este trasa in jos de evolutia fondului , care a anuntat o pierdere de 23,6%. si daca randamentul fondului OTP Strateg n-ar fi luat in calcul, situatia nu se prezinta prea roz , insa randamentul mediu anual ar creste la 6,16%.

Media anuala a fost calculata in acest caz ca medie aritmetica a celor sapte fonduri din piata, respectiv sase in cel de-al doilea caz.

Daca in schimb am calcula randamentul mediu anual al celor sapte fonduri ca medie ponderata atunci acesta ar fi de 5,20%. E drept, el creste apoi putin spre 5,3% daca luam in calcul media ponderata a fondurilor facultative fara OTP Strateg.

Scaderea de 23% a fondului OTP Strateg se datoreaza, potrivit oficialilor CSSPP, faptului ca acest fond si-a tras toate comisioanele la inceput de drum. Este vorba despre comisionul de transformare a banilor in unitati de fond si de comisionul de administrare a fondului.

„In inregistrarea contabila la OTP Strateg s-au scazut toate cheltuielile la inceput, inclusiv cele de audit. Celelalte fonduri au preferat sa scada aceste cheltuieli pe parcursul intregului an“, ne anunta Dan Zavoianu, director de comunicare CSSPP.

Campionul cresterilor la pensiile facultative este fondul ING Clasic, urmat indeaproape de fondul ING Optim. Directorul companiei ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu, sustine ca la fondurile ING s-a tras din banii clientilor doar comisionul de transformare a banilor in unitati de fond (3,96%), comisionul anual de administrare a fondului, de 1,36%, urmand a fi retras dupa ce totalul activelor trece de o anumita suma.

Iar in cazul ING Optim aceasta suma este de 7 milioane de lei. „Comisionul de administrare la ING Optim va fi luat dupa ce activul fondului trece de 7 milioane de lei. Asa este in prospect. Pana la aceasta suma nu vom percepe comision de administrare“, ne anunta Radu Vasilescu.

Randamente peste media ponderata de 5,2% a mai avut pe langa fondurile ING si fondul AZT Vivace, de 5,57%. Sub aceasta medie s-au situat restul de patru fonduri facultative, respectiv Pensia Mea (4,46%), Prudent (3,08%), AZT Moderato (1,31%) si OTP Strateg (-23,6%).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea