Financiar

Puterea de cumparare a scazut dramatic

Inflatia cumulata in primele trei luni a fost de peste 2%, iar castigurile salariale s-au redus cu aproape 6%, erodandu-se astfel dramatic puterea de cumparare a populatiei.

Cresterile salariale din luna martie 2008 nu au acoperit scaderile din ianuarie si februarie, astfel ca, in primul trimestru, media generala a castigurilor a iesit cu un minus de peste 5,5%. Asta, in conditiile in care preturile au crescut constant de la luna la luna, inflatia cumulata in perioada ianuarie-martie fiind de 2,23%. Altfel spus, cu venituri salariale in stagnare sau – de cele mai multe ori – in scadere fata de inceputul anului, romanii au fost nevoiti sa infrunte scumpiri tot mai accentuate.

Potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul National de Statistica (INS), salariul mediu net pe economie a fost, in martie, de 1.192 lei, in crestere cu 5,1% fata de luna anterioara. Insa atat suma castigului salarial din martie, cat si dinamica acestuia din ultimele luni arata ca, in primul trimestru, puterea de cumparare s-a erodat semnificativ, pe fondul scumpirilor consemnate in aceeasi perioada.

In ianuarie, scaderea salariala fata de decembrie era de 5,2%, apoi in februarie, fata de ianuarie, de 5,5%. A urmat o crestere de 5,1% in martie, rezultand de fapt o reducere a veniturilor per ansamblu, in perioada ianuarie-martie, de 5,6%. De partea cealalta insa, preturile au crescut continuu, cu 0,86% in ianuarie, apoi cu 0,7% in februarie si cu 0,67% in martie, cumulandu-se astfel o medie a scumpirilor de 2,23% in perioada analizata.

Daca comparam aceasta evolutie cu cea a castigurilor salariale, avem dimensiunea erodarii puterii de cumparare a populatiei din primul trimestru: decalajul dintre plusul preturilor si minusul castigurilor este de aproape 8%!

De mai multi ani incoace, topul celor mai mari salarii este dominat de specialistii in intermedieri financiare, ale caror venituri nete au ajuns (media pe aceasta ramura), in martie 2008, la 3.595 lei.

Creste discrepanta dintre minim si maxim

La polul opus, cu cele mai mici castiguri medii nete, se situeaza cei ce lucreaza in domeniul prelucrarii lemnului, care au castigat, in martie, doar 674 de lei. A se observa discrepanta dintre minimul si maximul pe economie, care a ajuns la aproape 3.000 de lei.

Acest decalaj a crescut continuu in ultimii ani. Spre exemplu, in februarie 2007, diferenta era de 2.220 de lei, iar in ianuarie 2006 – de numai 1.680 de lei, fenomenul fiind pus, de regula, pe seama cotei unice de impozitare.

Intr-adevar, in mai toate tarile cu acest regim de taxare, distanta dintre salariile foarte mici si cele foarte mari creste de la an la an, pentru ca presiunea fiscala pe salariile mici este mai mare in termeni nominali decat cea manifestata in zona salariilor de top. ?i cresterea anuala a salariilor a fost din ce in ce mai slaba: de la 30,7% (ianuarie 2008 fata de ianuarie 2007) la 20,5% (februarie 2007 fata de februarie 2007), majorarea a ajuns, in martie 2008 (fata de aceeasi luna din 2007), la doar 17,7%.

Iar castigul salarial real – corectat cu inflatia – a avut, in martie, un avans de numai 8,3%, dupa ce, in februarie, crescuse cu 11,6% fata de aceeasi luna din anul trecut, iar in ianuarie - cu 21,9% fata de ianuarie 2007.

Top 5 cele mai mici salarii

1. Prelucrarea lemnului (674 lei)
2. Productia de imbracaminte (689 lei)
3. Hoteluri-restaurante (711 lei)
4. Industria textila (754 lei)
5. Industria mobilei (709 lei)


Top 5 cele mai mari salarii

1. Intermedieri financiare (3.595 lei)
2. Transporturi aeriene (2.802 lei)
3. Prelucrarea tutunului (2.345 lei)
4. Prelucrarea titeiului (2.267 lei)
5. Informatica (2.233 lei)

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea