Financiar

#hipermarket #producatori autohtoni #taxe

PSD si PDL vor reglementearea comercializarii produselor agroalimentare

In urma preocuparilor aparute in Parlamentul European, precum si la nivelul unor guverne europene, referitoare la abuzurile supermarketurilor, cinci deputati si doi senatori PSD si un deputat PDL au depus la Biroul Permanent o care trateaza stoparea practicilor neconcurentiale ale retailerilor fata de producatorii de produsele agroalimentare .

Una dintre consecintele faptului ca supermarketurile abuzeaza de puterea lor de cumparare, pentru a forta in jos preturile platite furnizorilor la niveluri nesustenabile si le impun conditii neloiale, este ca micii comercianti sunt eliminati de pe piata, iar consumatorii platesc mai multi bani pentru produse ce ar trebui sa fie mai ieftine in conditiile unei relatii firesti intre cerere si oferta.

Parlamentarii PSD au mentionat faptul ca, in urma raportului unei Comisii de ancheta a Camerei Deputatilor privind practicile neloiale ale retailerilor, s-a semnat, la 2 iulie 2008, Codul de Bune Practici in comercializarea produselor alimentare.

" intre producatori, procesatori si comercianti nu a fost respectat nici macar o singura zi. De aceea trebuie sa apara o lege care doar ea ar putea sa reglementeze relatiile normale si bunele practici dintre cele trei parti precum si dintre acestea si consumatori", a declarat, marti, deputatul Victor Surdu , unul dintre initiatorii proiectului de lege.

Daca este adoptata, legea ar aduce venituri suplimentare la bugetul de stat

Un alt initiator, deputatul Gheorghe Antochi, a sustinut ca super si hypermarketurile introduc taxe nejustificate prin care reduc profitul producatorilor si maresc pretul la raft in detrimentul consumatorilor.

"Se inregistreaza o crestere continua a taxelor marilor lanturi de magazine fara vreo justificare. Sunt taxe de raft, de pozitionare pe raft, de marketing, de in cataloage etc., fapt care limiteaza patrunderea pe piata a unor produse competitive", a apreciat Antochi, potrivit NewsIn.

Initiatorii sustin ca adoptarea proiectului de lege ar avea impact pozitiv asupra cresterii puterii de cumparare a cetatenilor si ar aduce venituri suplimentare la buget ca taxe pe profitul mai mare al producatorilor.

 ( citeste continuarea pe newschannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea