Financiar

Programul Rabla urca in autobuze

Guvernul ar putea decide astazi daca programul de innoire a parcului auto, finantat cu banii din taxa auto, va cuprinde si transportul public.
 
Sumele pe care statul le va obtine din taxa de poluare auto, care vor merge in totalitate la , ar putea fi folosite si pentru destinat transportului public, a declarat sambata, la Realitatea TV, premierul Calin Popescu Tariceanu. El a specificat ca propunerea a fost avansata in cadrul dezbaterii publice referitoare la noua taxa auto , organizata de Academia de , si ca va fi discutata in sedinta de azi a Guvernului.

„Avem o propunere pe care o analizam si luni va trebui sa transam asupra ei, si anume ca din Fondul de Mediu sa dam bani sub forma unei prime de casare pentru reinnoirea parcului, inclusiv la vehiculele din zona transportului public.

Aceasta propunere mi se pare rezonabila pentru ca, intr-adevar, si autobuzele care functioneaza in orase sunt foarte poluante si trebuie schimbate“, a spus Tariceanu.

Din punctul de vedere al poluarii, situatia parcului de autobuze este dezastruoasa. Astfel, potrivit unei statistici a , in tara erau inmatriculate la sfarsitul anului trecut 21.875 de autobuze, dintre care 16.473 sunt non-Euro. Numarul autobuzelor echipate cu motor Euro 2 este de 677, alte 4.531 respecta standardele Euro 3, in timp ce doar 189 de autobuze sunt Euro 4.

In cazul in care se va aplica si pentru autobuze aceeasi politica utilizata pentru autoturisme, municipalitatile care vor renunta la autobuzele vechi vor primi in schimb un avans pentru achizitionarea unora noi. Nici ministrul Mediului si nici seful Administratiei Fondului de Mediu nu au putut fi contactati ieri pentru detalii.

Programul de innoire a parcului auto, denumit si programul Rabla , presupune acordarea a 4.000 de lei celor care renunta la masinile mai vechi de 12 ani, cu conditia ca suma sa fie folosita drept avans pentru achizitionarea unei masini noi. Incepand din acest an, programul Rabla a fost extins si la tractoare, urmand ca, pe acelasi principiu, sa fie acordati 17.000 de lei proprietarului unui tractor mai vechi de 12 ani.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea