Financiar

Programul "Rabla" revine

Succesul acestui proiect a convins autoritatile romane sa repete isprava din 2007, pentru acest an fiind prevazute 40.000 de masini.

Programul de innoire a parcului auto, demarat oficial ieri, se va incheia pe 12 decembrie, valoarea primei de casare fiind de 3.000 de lei/autovehicul.

Prima etapa a programului se va desfasura in perioada 1 iunie-25 septembrie, iar a doua - intre 1 octombrie si 12 decembrie. In program vor intra 40.000 de masini, dupa ce in 2007 fusesera finantate aproximativ 16.500 de achizitii. Prima de casare este insa aceeasi ca si anul trecut, de 3.000 lei. Suma totala alocata de Ministerul Mediului pentru acest program este 120 milioane de lei.

Primul pas: inscrierea la un furnizor

De acest program pot beneficia persoanele fizice, proprietari sau mostenitori ai unui autoturism functional, inmatriculat in Romania , a carui vechime depaseste 12 ani. Pentru a participa la program, un proprietar trebuie, in primul rand, sa se inscrie la un producator sau un importator validat, de la care primeste o nota de acceptare, valabila 30 de zile.

Cu nota de acceptare, proprietarul va preda masina veche unui agent economic , autorizat in dezmembrarea de masini. Acesta trebuie sa dea in schimbul masinii un certificat de distrugere.

Ce acte trebuie sa aveti la dosar

Cu acest act, cetateanul isi va radia din circulatie autovehiculul. In baza certificatelor de distrugere a autoturismului si de radiere , proprietarul primeste o suma de casare de 3.000 de lei, care va fi virata in contul de trezorerie al producatorului la care solicitantul este inscris pentru cumpararea unei masini noi.

Proprietarul trebuie sa prezinte producatorului auto copiile legalizate ale cartii de identitate, certificatului de inmatriculare al autoturismului uzat, certificatului de distrugere al acestuia si originalul certificatului de radiere.

Este necesara si nota de acceptare a producatorului. In cazul in care masina a facut obiectul unei mosteniri, dosarul trebuie sa cuprinda si o copie legalizata a certificatului de mostenitor.

Guvernul analizeaza propunerea Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA) de a creste de la 30.000 la 100.000 numarul masinilor scoase din uz prin programul "Rabla".

Executivul a transmis, initial, ca va creste numarul de masini ce pot fi casate in 2008 prin Programul "Rabla" de la 16.500 (anul trecut) la 30.000, iar prima de casare era propusa pentru o majorare de la 3.000 la 4.000 lei. Ulterior, solutia aleasa a fost marirea numarului de masini la 40.000 si pastrarea primei de casare din 2007, de 3.000 de lei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea