Financiar

#prima casa #gaj #conturi #debitori

Programul Prima Casa: Bancile ar putea pune gaj pe conturile debitorilor

Statul intentioneaza sa introduca o garantie suplimentara in cazul celor care se imprumuta prin programul Prima Casa, anunta realitatea.net.

Potrivit unui proiect de act normativ postat pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice, se va institui in favoarea bancii un gaj pe conturile persoanei care solicita imprumut prin intermediul acestui program.

Proiectul de act normativ incearca in acest fel sa previna situatiile in care, s-ar pune poprire pe conturi pentru stingerea datoriilor catre alti creditori, ceea ce le-ar pune in situatia sa nu poata plati ratele, ajungandu-se la situatia executarii garantiilor.

De asemenea, pentru a se evita trecerea la restanta a creditelor si executarea garantiei, va exista posibilitatea de reesalonare , rescadentare sau de modificare a valutei creditelor acordate, in conformitate cu normele interne de creditare ale finantatorilor, sub rezerva verificarii de catre FNGCIMM a mentinerii conditiilor de eligibilitate a programului, precum si a mentinerii valorii garantiei acordata initial fiecarui beneficiar in cadrul programului si obtinerii acordului FNGCIMM.

Acelasi proiect prevede ca in situatia in care beneficiarul are in proprietate cote-parti din locuinta si intentioneaza sa achizitioneze restul de cote-parti, respectiv daca imobilul a fost achizitionat in cadrul programului de doi beneficiari si unul renunta din diferite motive, cum ar fi divortul, se stabileste posibilitatea de preluare in proprietate exclusiva prin cedarea de catre unul dintre coplatitori a creditului si locuintei in favoarea celuilalt.

O alta modificare se refera la faptul ca tot mai multi beneficiari ai locuintelor construite prin programele ANL doresc sa achizitioneze aceste locuinte prin programul Prima Casa, astfel ca este necesar ca, in locul antecontractului de vanzare-cumparare, acestia sa prezinte finantatorilor documentele specifice programelor ANL.

Totodata, in cazul cumpararii de locuinte scoase la licitatie de catre ANAF in cadrul executarii silite, pentru recuperarea valorii de executare a garantiilor, beneficiarii vor prezenta finantatorilor in locul antecontractului de vanzare-cumparare, documentele specifice procesului de licitatie.

In plus, va fi eliminata si conditia de asociere a unui numar de sapte beneficiari pentru construirea de ansambluri de locuinte. Potrivit noilor reglementari, acestia vor desemna un reprezentant care va gestiona relatia cu finantatorul si care va indeplini formalitatile prealabile obtinerii autorizatiei de construire pentru ansamblul de locuinte in care fiecare dintre beneficiarii asociati detine o singura locuinta. Cel putin unul dintre asociati va trebui sa fie proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea