Financiar

#programator #scutire #impozit

Programatorii, in continuare scutiti de la plata impozitului pe venit

Scutirea de la plata impozitului pe venit in cazul programatorilor IT va fi mentinuta, comunica Ministerul Finantelor Publice , care precizeaza ca eliminarea acestei facilitati nu este inclusa in scrisoarea de intentie catre FMI sau in memorandumul cu UE.

"Va aducem la cunostinta ca in proiectul de lege privind unificarea bazelor de impozitare, in scrisoarea de intentie care urmeaza a fi transmisa de catre autoritatile romane catre Fondul Monetar International, cat si in memorandumul de intelegere cu Uniunea Europeana nu exista nici un angajament privind eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit in cazul programatorilor IT" , se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

Pambuccian : Neimpozitarea programatorilor a favorizat cresterea economica

Neimpozitarea veniturilor obtinute de programatori a favorizat cresterea economica, in conditiile in care ponderea in PIB a acestui sector s-a ridicat pana la 10%, de la 3%, potrivit lui Varujan Pambuccian , membru in Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor, citat de Mediafax.

"In anul 2000 toata zona IT reprezenta 3% din PIB, ajungand in prezent la 10% din PIB, in timp ce agricultura, unde lucreaza o treime din populatia tarii, a adus in cel mai bun an agricol 13% din PIB, in conditiile in care primesc si subventii. In tot sectorul IT lucreaza in prezent 90.000 de oameni", a spus vineri Pambuccian, la o conferinta organizata de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

El a adaugat ca masura luata in 2001 privind scutirea de impozit a generat crestere economica si este "frana" caderii economiei.

Pambuccian a aratat ca din anul aplicarii scutirii de la impozit, numarul programatorilor IT care au plecat in strainatate a scazut.

In Romania se licentiaza anual 3.000 de programatori, din care 4% pleaca in strainatate.

La randul sau, presedintele ANIS, Liviu Dragan, a afirmat ca nu exista nicio motivatie ca impozitarea sa se produca, pentru ca statul castiga mai mult prin neimpozitarea veniturilor programatorilor.

Un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal continea o prevedere potrivit careia veniturile din salarii obtinute ca urmare a activitatii de creare de programe de calculator vor fi impozitate.

Ulterior publicarii informatiilor, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania a respins public intentia Guvernului privind impozitarea veniturilor din IT, considerand ca aceasta decizie va avea ca efect migrarea specialistilor si a investitorilor din acest domeniu spre alte tari si transformarea Romaniei intr-un importator de software.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea