Financiar

#cheltuieli #card de credit #card de debit #banci #credite #cumparaturi

Principalele cauze ale cheltuielilor excesive

Pentru a strange bani si a fi stabil din punct de vedere financiar, trebuie sa cheltuiesti mai putin decat castigi. Principiul este usor de inteles, problema apare cand vine vorba de aplicarea lui. Pentru a vedea de ce este atat de greu de aplicat acest concept, trebuie in primul rand sa ne dam seama care sunt principalele cauze ale cheltuielilor excesive. 

1. Accesul mult prea facil la creditare

Acesta este principala cauza a cheltuielilor excesive, pentru cei mai multi, si este usor de vazut de ce: in fiecare zi suntem asaltati cu oferte de credite, refinantari, cumparaturi cu buletinul si asa mai departe.

Uneori ni se pare ca primim bani gratis. Primim un card de credit cu o limita confortabila si nu ne ramane decat sa mergem si sa cumparam ce ne doreste inima. Aflam mai tarziu ca toate acestea vin cu o nota de plata piperata, pentru ca platim cu bani pe care nu-i avem.

2. Acces facil la bani gheata

Inainte de dezvoltarea platilor electronice si a retelelor de carduri si bancomate , trebuia sa mergi la ghiseu si sa completezi un formular pentru a putea scoate bani din cont (acelasi lucru trebuia facut si daca vroaia sa depui bani). Daca nu aveai cash la indemana, trebuia sa scrii un cec pe care beneficiarul urma sa-l incaseze de la banca.

Acum, insa, cei mai multi dintre noi avem acces permanent la conturile bancare. In momentul in care platesti cu cardul de debit, de exemplu, poti avea impresia ca nu ai cheltuit nimic, pentru ca nu vezi cum banii pleaca din proprietatea ta spre altcineva. Una dintre modalitatile de a pastra cheltuielile sub control este folosirea mai frecventa a banilor cash.

3. Utilizarea incorecta a cardurilor de credit

Cardurile de credit sunt de mare ajutor, insa doar cand sunt utilizate corect. La inceputurile sistemului, clientii erau nevoiti sa plateasca toata suma datorata intr-o luna, ceea ce ii ajuta sa nu cheltuiasca mai mult decat si-ar fi permis.

Cardul de credit este facut sa functioneze ca un imprumut pe termen scurt (fara dobanda, daca banii sunt returnati rapid). Problemele apar in momentul in care deficitul se pastreaza de la o luna la alta, pentru ca, pe langa suma datorata, incepi sa platesti dobanzi. Cu cat cheltuiesti mai mult, cu atat vei datora mai mult si vei plati dobanzi mai mari .

5. Cedarea in fata tentatiei

Imaginati-va urmatoarea situatie: la sfarsit de saptamana, exact inainte de data platii salariului, un coleg vine si va propune o iesire distractiva in oras sau in afara. Nu prea va permiteti, insa propunerea este atat de tentanta si va doriti atat de mult sa mergeti, incat acceptati, gandindu-va ca veti plati cu cardul de credit si ca oricum nu trebuie sa rambursati intreaga suma. Regula ar trebui sa fie urmatoarea: daca nu va permiteti, nu mergeti. Daca vreti, totusi, sa organizati o seara distractiva, gasiti optiuni mai ieftine.

6. Cheltuielile "terapeutice"

Sa fim sinceri: de fiecare data cand cumparam ceva, ne simtim bine. Fie ca e vorba de o noua pereche de pantofi, de un computer sau de o carte, ne place sa avem lucruri noi. Nu e nimic in neregula cu asta, atata timp cat nu exageram.

Cea mai buna strategie ar fi ca, in fiecare luna, sa puneti deoparte o suma mica de bani special pentru astfel de ocazii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea