Financiar

#tva #stat #deconturi #firme #bani #restituire

Prin noul sistem de rambursare a TVA, firmele isi vor recupera mai repede banii

Firmele care asteapta deconturile de TVA de la stat isi vor recupera banii mai usor, le promite ministrul de Finante, Gheorghe Pogea. Noul sistem computerizat de rambursare a TVA va urmari corectitudinea efectuarii platilor, acestea urmand sa fie facute de trei ori pe luna. Potrivit ministrului, 80% dintre plati vor fi facute catre cele care sunt in asteptare, urmand ca in cateva luni "stocul de datorii sa fie la zero", a spus Pogea.

Incepand de miercuri, Ministerul Finatelor dispune de un nou sistem de rambursare a taxei pe valoarea adaugata (TVA) catre firmele din Romania, care va facilita, spune Pogea, plata restanta catre firme. Noul sistem de rambursare a TVA este computerizat si va urmari in permanenta corectitudinea rambursarilor, acestea urmand sa fie facute de trei ori pe luna, respectiv pe 4, 24 si 29 ale lunii.

"Incepand de azi, 8 iulie, se va aplica un nou sistem de rambursare a TVA catre companiile din Romania. 80% din plati vor fi facute celor care sunt in asteptare, iar 20% pentru a nu depasi termenul de 45 de zile (termenul legal de decontare n.r.)", a precizat Pogea, adaugand ca "in cateva luni stocul de datorii sa fie la zero", potrivit NewsIn.

Luni, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat un proiect pentru solutionarea mai rapida a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare si posibilitatea de cesionare a drepturilor de rambursare sau de restituire ale contribuabililor.

Potrivit ANAF, solicitarile de rambursare se vor face in ordinea cronologica a inregistrarii lor la organul fiscal, iar prelungirea termenului de solutionare se realizeaza pentru intreaga suma solicitata la rambursare si nu poate opera pentru sume partiale.

Operatiunea de restituire de sume de la buget va fi facuta numai dupa compensarea eventualelor obligatii fiscale inregistrate de contribuabil , astfel ca numai sumele efectiv de restituit contribuabilului cedent pot reprezenta obiect al cesiunii.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea