Financiar

Prima zi de investire a contributiilor romanilor la pensiile private

Casa de Pensii va incepe sa vireze contributia de 2% a angajatilor romani la pensiile private.
 
Peste 24 de milioane de euro vor intra astazi in conturile administratorilor de pensii private, care vor investi contributia de 2% la pensiile private obligatorii pentru aproape 4,2 milioane de asigurati.

Anuntul a fost facut ieri de Paul Pacuraru, ministrul Muncii, care a declarat ca “valoarea medie pe asigurat este de 7,55 de euro”. Insa doar pentru aproape 3,2 milioane de romani se vor face efectiv viramente de maine, pentru ca sunt peste 960.000 de asigurati care figureaza cu conturi goale la Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), a mai spus ministrul.

Mariana Campeanu , presedintele CNPAS, a explicat existenta conturilor goale prin salarii foarte mici sau apropiate de zero ale unor romani, dar si prin nedepunerea declaratiilor nominale de catre unii angajatori.

“Sunt 65.000 de persoane care au venituri foarte mici, probabil cei abia angajati sau in perioada de proba , peste 35.000 au venituri zero, cel mai probabil mamele indemnizate, si mai exista 1.300 de persoane care au trecut alt CNP in declaratia de aderare la fondul de pensii decat cel din evidenta CNPAS.”

Aceasta a spus insa ca majoritatea conturilor goale au drept cauza faptul ca “sunt firme serioase private care au depus declaratiile cu intarzieri de una-doua luni sau deloc. E vorba despre firme precum Oracle, Orange, Volksbank, Piraeus, Distrigaz, RATB sau Spitalul Universitar de Urgenta”.

Varujan Vosganian, ministrul Finantelor, a tinut sa asigure actualii pensionari ca virarea acestor sume destinate “tinerilor care vor iesi la pensie peste cateva decenii” nu le va afecta veniturile. Acesta sustine ca sistemul de asigurari sociale este sustenabil si pentru anul 2009.

Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private, a declarat ca “pentru 2009 se estimeaza o crestere a contributiilor la fondul privat de pensii obligatorii de pana la 6-700 de milioane de euro, fata de 250-300 de milioane de euro stransi anul acesta”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea