Financiar

#criza globala #criza

Prima criza globala prin care treceti? Cititi pentru a va linisti

Am mai trecut prin asta, totul va fi bine. Pasii rationali de facut in timpul unei crize:
  • nu mai verificati conturile bancare sau extrasele la fiecare 5 minute:
  • nu mai stati lipiti de TV sau de presa;
  • mai presus de toate, nu va panicati.
Si totusi: dupa cum spunea Mike Tyson, fiecare are un plan pana cand este pocnit peste gura.

 

O generatie intreaga se confrunta cu prima lor adevarata criza globala. Pentru multi mileniali - inclusiv cel care va vorbeste aici - nicio cantitate de gandire rationala nu poate usura durerea primei dati cand urmaresti cum toate economiile se evapora in cateva saptamani.

Pentru a ne ghida prin aceasta incercare grea, am apelat la analistii financiari experimentati de la FondPro, care au mai vazut crize inainte, de la criza financiara din 2008-2009, la inflatia galopanta din 1997-1998, pana la vremurile tulburi din 1989-1990. Sau mai putin globalele crize ale creditelor in franci elvetieni, cele din galeata fara fund a imprumuturilor rapide doar cu buletinul. Sau Bancorex, SAFI, Caritas. Dar cei de la FondPro nu au venit aici sa povesteasca despre credite si imprumuturi. Au venit aici pentru a oferi calm, perspectiva si cateva sfaturi pentru a face fata crizei, mental si emotional.

Nu lasati emotiile sa castige in fata ratiunii

Ca o paralela cu tipul de criza cu care ne confruntam acum, apelam la exemplele din domeniul financiar: singurele doua zile care conteaza cu adevarat in investitii sunt ziua in care cumparati si ziua in care vindeti. Sau tot in financiar, ziua in care incasati creditul, si ziua in care rambursati. Toate neplacerile intre aceste doua zile sunt pur si simplu zgomot de fond. Daca puteti invata sa ignorati fundalul si sa respectati planul, veti fi bine.

Crearea de bogatie este simpla - cumparati in timp ce sunteti tanar si lasati cresterea sa-si faca magia. Totusi, crearea de avere nu este usoara. Trebuie sa luptati cu toate instinctele umane si sa construiti o viziune asupra lumii care este separata de cea a marii mase a celor din jur.

Panica va crea doar mai multe nopti nedormite, fara niciun castig. Cel mai bun lucru pe care il aveti acum este timpul. Nu incercati sa grabiti nimic. Trebuie sa ramaneti "pe piata" pentru a nu pierde totul. Intreprinderile inca functioneaza si lumea inca functioneaza.

Reduceti volumul stirilor

Nu mai ascultati sau cititi stiri neprofesionale. Urmarirea zilnica a volatilitatii extreme va va oferi doar ulcere si nopti nedormite. O perspectiva mai calma pe termen lung va va duce departe. Nu va suparati si nu va puneti singur la pamant cu „ar fi trebuit - n-ar fi trebuit”. Nu uitati niciodata ca toate deciziile au riscuri.

Puteti ajunge la un anumit punct in care a fi la curent cu cele mai recente stiri si informatii face mai mult rau decat bine. Trebuie sa separati informatiile care pot fi utilizate de cele care nu pot fi de niciun folos. Stirile despre inchiderea scolilor sau sfaturile din partea oficialilor din domeniul sanatatii sunt informatii bune si utile. Stirile despre scaderea pietei sau volatilitatea pe burse pot fi informatii valoroase, dar nu neaparat utilizabile. O mare parte din noutatile despre economie si despre pandemie sunt minunate pentru a fi informat, dar este posibil sa nu fie excelente pentru sanatatea mentala si chiar cea financiara.

Dezabonati-va de la notificarile push. Nu este nicio valoare in a primi actualizari zilnice, daca intentia ta este sa rezisti pe termen lung. Piata va avea zile bune, zile proaste si zile groaznice. Nu ai absolut niciun beneficiu sa te pui in alerta inalta cu fiecare schimbare.

Nu lasa grijile locului de munca sa te consume

Daca ai fi dat afara maine, ce lucruri ai dori sa fi facut in ultimele cateva luni? Acestea sunt lucrurile pe care ar trebui sa le faci acum. Pentru majoritatea oamenilor, asta inseamna sa economisesti cat mai multi bani, extinderea retelei profesionale si intrarea "in forma" pentru o cautare de locuri de munca. Mai inseamna si lustruirea CV-ului, reinnoirea conexiunilor cu contactele s.a.m.d.

Sfaturi pentru freelanceri in timp de criza

„Teama de a pierde locul de munca ii determina de obicei pe freelanceri sa-si ia mai multa munca decat pot duce, ceea ce inseamna ca freelancerii pot ajunge sa lucreze prea multe ore, ducand la un echilibru munca / viata oribil. Dar daca aveti ingrijorari cu privire la pierderea lucrarilor intr-un timp de criza ca acesta, are sens sa va completati programul cu o munca suplimentara, cel putin pentru o perioada."

Sfaturi pentru studenti

„Cel mai bun sfat pe care il putem oferi este sa faceti tot ce puteti cat timp ce sunteti inca in scoala pentru a va pozitiona bine pentru cautarea unui loc de munca atunci cand veti termina. Cat puteti: faceti stagii, faceti proiecte relevante si conectati-va in domeniul in care doriti sa lucrati. Prea multe persoane inca ies din scoala fara sa fi facut aceste lucruri. Cu cat mai multa experienta inainte de a fi oficial pe piata locurilor de munca, cu atat mai usoara va fi cautarea."

Sfaturi pentru angajati

„Sa riscati pentru un nou loc de munca? Este un risc sa plecati la o noua companie, dar poate fi, de asemenea, un risc sa ramaneti acolo unde sunteti, deoarece si compania actuala ar putea face concedieri. Criza este pentru toate companiile. Aflati cat puteti despre stabilitatea ambelor companii. Discutati cu oamenii din domeniu si incercati sa obtineti cat mai multe informatii. Nu este intotdeauna solutia sigura sa ramaneti acolo unde sunteti in timpul unei crize care cuprinde inclusiv piata muncii; uneori are sens schimbarea, fie ca este vorba de mai multi bani, de o promovare sau de mai multa stabilitate. Trebuie doar sa luati decizia cu cat mai multe informatii pertinente puse in balanta.

Amintiti-va: acesta nu este prima noastra iesire la circ

Daca ne mai amintim, secolul XX a avut propria sa sarabanda de probleme si tragedii. Nu incercam sa incurajam lumea sa aiba credinta oarba in economie, dar este bine aveti sa credinta in rasa umana si in capacitatea sa dovedita de a se adapta, de a inventa, de a transforma si de a face din lume un loc mai bun. La final, este ceea ce alimenteaza o economie puternica, o societate robusta si o piata financiara prospera.

Haosul mondial si vestile ingrozitoare au fost pe aici dintotdeauna si, cumva, am trecut prin toate. Imaginati-va ce au simtit bunicii nostri in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Aceasta criza nu se comporta si nu se simte diferit fata de oricare alte perioade de panica. Ori de cate ori auzim de „noua paradigma” sau celebrul „de data asta e diferit”, zambim in sinea noastra si stim ca de fapt fredonam aceeasi melodie, ca am fost pe aici.

Exista doua rezultate finale posibile: trecem cu totii cu bine, sau totul se destrama. Daca totul se destrama, nu va mai conta prea mult ce am facut astazi. Daca trecem prin asta insa, avem o sansa destul de buna sa vedem ca lucrurile revin la normal, chiar daca este un nou normal.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea