Financiar

#prima casa #avans Prima Casa

“Prima Casa”, fara avans!

Vesti bune pentru romanii care doresc sa-si cumpere locuinte prin “Prima Casa”! Programul va continua si in anul 2017, iar unele familii tinere ar putea avea acces la acesta fara sa plateasca un avans!

De anul viitor, Programul Prima Casa ar putea fi schimbat, iar criteriul de acordare sa nu mai fie doar varsta, ci si venitul - adica sa primeasca acest credit familiile care nu-si pot permite un imprumut clasic. Acum avansul este de 5%, dar pentru familiile sarace avansul ar putea fi zero.

In plus, plafonul de 60.000 de euro ar urma sa fie eliminat pentru ca, sustin expertii care au facut o analiza a pietei, acest plafon mentine artificial preturile apartamentelor in jurul acestei sume. Cu alte cuvinte, daca ar fi eliminat, apartamentele s-ar ieftini si mai tare.

 

“In ceea ce priveste programul “Prima Casa”, el va continua. Speram, dupa negocierile pe care le-am avut anul acesta cu Ministerul de Finante, sa avem un buget incepand de anul viitor de cateva ori mai mare, pentru ca este cu adevarat un program de succes din ultimii ani si a reusit sa performeze foarte bine din toti indicatorii. (...) Vom incerca sa optimizam acest proiect. (...) Poate este necesar sa ne gandim un pic la conditii, sa facem niste conditii de acordare a avansului, de exemplu, care sa fie in corelatie cu veniturile pe care le au familiile tinere. Pentru multe familii tinere, (...) 15% din valoarea unei locuinte este poate prea mult, este si greu de obtinut un credit. Asa incat ne gandim la facilitarea acestor credite legate de “Prima Casa”, a declarat vicepremierul Vasile Dincu la dezbaterea publica a proiectului de hotarare a Guvernului pentru aprobarea Strategiei Nationale a Locuirii, care are loc joi la MDRAP.

 

Modificarile propuse apar in Strategia Nationala a Locuirii - un document pe care Guvernul ar trebui sa-l adopte anul acesta.

Din 8 milioane de locuinte, cate are Romania, aproape 3 milioane sunt construite inainte de 1960, iar cele mai multe, aproape 4 milioane, sunt facute intre 1960 si 1980. Toate au nevoie de reparatii capitale, potrivit legilor constructiilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea