Financiar

#emil boc #prima casa #primarie

Prima Casa: Boc acuza primariile ca amana autorizatiile de constructie

Premierul Emil Boc a acuzat din nou, joi, ca intarzierea cu care primariile emit autorizatii de constructie impiedica derularea programului "Prima Casa" si a precizat ca se va intalni personal cu reprezentantii bancilor pentru a identifica solutii de rezolvare a problemelor, transmite Mediafax.

El a precizat ca a discutat deja pe aceasta tema cu presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, invitat la sedinta de miercuri a Guvernului.

"Daca bancile sunt reticente in a acorda credite, trebuie ele intrebate, nu vad de ce sa faca pasul inapoi si sa nu fie interesate daca statul acopera garantia", a spus Boc, sosit la sediul Fondului de Garantare pentru IMM-uri, pentru a discuta cu reprezentantii institutiei despre derularea programului "Prima Casa" si de garantare a creditelor pentru reabilitarea termica a locuintelor.

La finalul saptamanii trecute, premierul a declarat ca "lentoarea" cu care primariile elibereaza autorizatii de constructie este principala problema cu care se confrunta persoanele care doresc sa isi construiasca singuri sau in asociere o locuinta si vor sa beneficieze de garantie guvernamentala in cadrul programului Prima Casa.

Primul-ministru a afirmat, duminica, in videconferinta cu prefectii, ca, pentru a obtine garantia de stat, banca trebuie sa inainteze Fondului de Garantare un dosar cu autorizatie de constructie , dar "birocratia" administratiei locale creaza piedici in acest proces.

Prin programul "Prima Casa", Guvernul a decis recent sa garanteze creditele pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.

Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe euro , respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

In privinta reabilitarii termice a locuintelor, seful Guvernului a anuntat, miercuri, ca pana la 2 august vor fi incheiate conventiile de garantare a creditelor intre Fondul National de Garantare a Creditelor IMM si bancile interesate, in limita unui plafon de garantii stabilit pentru acest an la 50 milioane euro.

Guvernul a decis, la inceputul lunii iulie, ca proprietarii locuintelor incluse in programul de reabilitare termica vor avea posibilitatea sa finanteze lucrarea prin credit bancar contractat cu garantia statului si dobanda subventionata, dupa modelul programului "Prima Casa".

Creditul va putea fi contractat pentru o perioada de cinci ani.

Conform normelor de aplicare de aplicare a ordonantei de urgenta privind reabilitarea termica prin credite bancare cu garantie guvernamentala, aprobate miercuri de Executiv, bancile care vor participa la program vor acorda finantari in lei, pe maxim cinci ani, cu o dobanda ROBOR la 3 luni, la care se adauga marja fixa de 1,5-2,5 % pe an, plus comisionul de gestiune datorat FNGCIMM.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea