Financiar

#Prima Casa 2017 #avans Prima Casa #fonduri Prima Casa

Prima Casa 2017. Cat dai avans anul acesta

S-a dat startul Programului Prima Casa! Brokerii anunta ca fondurile s-ar putea epuiza intr-o luna, in conditiile in care se preconizeaza ca vor fi acordate 30.000 de imprumuturi anul acesta.

In 2017, suma alocata de Executiv pentru Prima Casa este de 2,5 miliarde de lei, la care se adauga cele 175 de milioane ramase de anul trecut.

Persoanele care intra in Programul Prima Casa pot luat imprumuturi de cel mult 57.000 de euro pentru locuinte vechi si 66.000 de euro pentru cele noi. Garantia oferita de stat pentru banci este de 40% din pretul unei locuinte vechi si 60% din cele noi.

Creditele sunt acordate de banci numai in lei, iar durata maxima de rambursare este de 30 ani.  

Locuinta achizitionata trebuie sa se claseze in clasa A, B sau C de eficientaa energetica. In plus, bancherii sunt obligati sa mentina conditiile pe toata durata contractului de credit.

„Estimam din experienta noastra ca acest plafon va acoperi aproximativ 6 mii de dosare. Privind in spate, putem spune ca au existat mai multe cereri decat cererile alocate bancilor si estimam ca si pentru acest an este posibil sa se intample acest lucru”, spune Catalin Ionita, reprezentant banca.

Dintre cele 16 banci care se pregatesc sa inceapa creditarea pentru Programul Prima Casa 2017, doar una a anuntat oficial pana acum ca a dublat avansul la Prima Casa, de la 5 la 10%, relateaza Digi24.

De la inceputul programului Prima Casa, in 2009, si pana in luna ianuarie 2017, peste 200 de mii de imprumuturi au fost acordate, potrivit datelor furnizate Digi24 de Fondul de Garantare.

Luna trecuta, media de dosare depuse zilnic era de 42. La jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut!

Case mai scumpe in 2017 

Anul acesta, pretul caselor va fi mai mare. In ulrimele 12 luni, pretul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vanzare la nivel national (noi si vechi) s-a majorat cu 10,7%, de la 951 de euro pe metru patrat util la finele lui 2015, pana la 1.053 de euro pe metru patrat in decembrie 2016, o analiza realizata de Imobiliare.ro. In plus, in ianuarie si februarie, preturile la apartamente in marile orase ale Romaniei au mai crescut cu 1-2 procente. 

Solicitantii de credite Prima Casa vor trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  •  Nu au detinut si nu detin in proprietate o locuintaa, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane in suprafata utila mai mare de 50 mp, cu exceptia cotelor parti de locuinta dobandite prin mostenire;
  • Achizitioneaza o locuinta finalizata sau in diferite stadii de finalizare, inclusiv locuinte construite prin programele derulate de Agentia Nationala a Locuintelor;
  •  Construiesc de la zero o locuinta individuala sau in asociere cu alti sase beneficiari, cu conditia sa aiba in posesie terenul aferent, iar autorizatia de constructie sa fi fost primita dupa data de 23 februarie 2010;
  •  Dispun de avansul minim necesar;
  • Se obliga sa constituie un depozit colateral egal cu dobanda datorata pe o perioada de 3 luni;
  • Se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata timp de 5 ani de la data dobandirii;  
  • Asigura casa impotriva tuturor riscurilor si cesioneaza drepturile de despagubire in favoarea statului roman.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea