Financiar

Preturile mari la certificatele de emisii de sera pot majora tarifele la energie

Energia electrica s-ar putea scumpi din cauza pretului certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Autoritatile sustin ca acestea s-ar putea scumpi chiar din 2008, ceea ce inseamna cheltuieli mai mari pentru producatorii de energie.

 

Potrivit reprezentantilor ANRE, unele companii au cerut deja majorari ale tarifelor la energie pentru consumatorii finali. O decizie in acest sens va fi luata cel mai devreme la toamna. Pretul mediu al certificatelor de emisii de sera a variat, inca de la inceputul anului, intre 5 si 10 euro. Potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului , tariful va creste pana la sfarsitul anului.

"Se preconizeaza ca pretul certificatului o sa creasca semnificativ in aceasta perioada. Companiile au resimtit in cazul Romaniei o diminuare a plafonului, a numarului de certificate solicitate Comisiei pentru aceasta perioada cu 20,7%", a declarat Nicoleta Rosu, de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

Urmarea este lesne de inteles... O data ce vor plati un pret mai mare pentru certificatele de emisii de sera, producatorii de energie vor avea cheltuieli mai mari. Toate acestea se vor reflecta si in factura consumatorilor casnici.

"Va trebui ca Comisia sa analizeze putin alocarea certificatelor pentru ca ele vor duce la cresteri mari de pret si la energie si la transport si atunci va fi putin un soc", a spus Dan Ionescu, presedintele ANRE. Ultimele scumpiri la energia electrica si la gaze au avut loc in iulie. ANRE a decis atunci majorarea tarifului la gazele naturale cu 12,5 la suta si la energia electrica cu 4,4 la suta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea