Financiar

Pretul carburantilor este "la cheremul'' OMV

In Romania nu exista un pret real al carburantilor si atat timp cat piata continua sa cumpere, preturile stabilite de companiile petroliere sunt validate, apreciaza analistii consultati de NewsIn.

In ultimele saptamani, pretul international al petrolului a atins niveluri record, pe care analistii le estimau la nivelul anilor 2013-2014. Astfel, la nivel mondial, pretul a depasit 120 de dolari pe baril, iar ce se va intampla in viitorul apropiat este greu de anticipat, fenomenele naturale, dar si miscarile sociale avand influente directe asupra pretului petrolului.

Analistul economic Ilie Serbanescu considera ca, pe piata carburantilor din Romania, compania austriaca OMV detine monopol si stabileste ce pret doreste. "Noi avem numai jucatori straini , iar cumparatorii sunt romani. OMV prezinta un monopol si isi permit sa faca ce vor, pentru ca statul roman le-a dat resursele. Suntem la cheremul OMV.

De cealalta parte, KazMunaiGas aduce resurse din afara, pe cand OMV le detine pe ale noastre. Ar fi trebuit sa nu se dea aceste resurse catre compania austriaca. Nu mai exista in Europa o asemenea situatie, nu exista precedent, nu s-a intamplat ca pana acum cineva sa-si fi dat resursele naturale unei companii straine", a declarat pentru NewsIn analistul economic.

Continuarea in Curierul National 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea