Financiar

#plan deficite bugetare #cehia plan criza

Presedintia UE pregateste un plan impotriva deficitelor bugetare

Presedintia ceha a Uniunii Europene vrea sa determine statele membre sa adopte un plan concertat pentru a diminua deficitele bugetare pe care le adancesc diversele planuri de relansare economica.

O propunere in acest sens va fi facuta in cursul reuniunii ministrilor europeni ai finantelor ce se va desfasura luni si marti la Bruxelles. Germania si Olanda sunt favorabile acestei idei, insa Franta s-a opus, la fel si Italia si Grecia, sustine editia de luni a cotidianului Financial Times Deutschland, citat de AFP.

"Dupa coordonarea planurilor de relansare, este necesara o coordonare a consolidarii", scrie ministrul ceh al finantelor, Miroslav Kalousek, intr-un document obtinut de FTD. Astfel, conform propunerii, europenii si-ar lua pana la vara angajamente in ceea ce priveste redresarea finantelor lor publice.

Dupa acordul tarilor europene, in decembrie, asupra unui plan de relansare de circa 200 de miliarde de euro si dupa lansarea masurilor natonale, guvernele isi revizuiesc pe rand obiectivele lor bugetare. Comisia Europeana a declarat ca va da dovada de o oarecare flexibilitate in materie bugetara, ramanand totusi in limitele prevazute de Pactul de stabilitate , din cauza "circumstantelor exceptionale".

"Exista un risc ca, daca nu respectam disciplina, sa avem cu adevarat probleme in a diminua datoriile", a avertizat Kalousek. Recurgerea masiva la imprumuturi pentru a finanta planurile de relansare sporeste, de fapt, pe termen scurt instabilitatea economica a anumitor tari deja foarte indatorate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea