Financiar

#redresare economica # coronavirus romania

Planul Guvernului de redresare economica include subventii de 5 miliarde de euro

Guvernul Romaniei este gata sa cheltuiasca aproximativ 5 miliarde de euro pentru subventii directe catre companii pentru a relansa economia dupa criza COVID-19, conform Planului National de Relansare a Investitiilor care va fi prezentat miercuri dupa-amiaza, 1 iulie. Documentul a ajuns deja mass-media la nivel local locala.

Planul include 17 subventii si scheme de ajutor de stat pentru toate tipurile de companii si industrii, grupate in cinci capitole, potrivit unui document prezentat de local calculator-salariu.net. Astfel, Guvernul intentioneaza sa acorde subventii in valoare de 1 miliard de euro microintreprinderilor si IMM-urilor pentru reluarea activitatii, fondului de rulment si investitiilor. Aceasta include subventii de 2.000 EUR pentru 50.000 de intreprinderi fara angajati si trei scheme de sprijin pentru IMM-urile din sectoarele care au fost cel mai afectate de criza COVID-19.

Alti 1,25 miliarde de eruo vor beneficia de subventii pentru cresterea competitivitatii microintreprinderilor locale si a IMM-urilor. Fondurile fac parte in principal din schemele finantate de UE.

De asemenea, Guvernul intentioneaza sa aloce 624 de milioane de euro pentru initiative antreprenoriale inovatoare si digitalizare. Acesta include un nou program Start-Up Nation care se va concentra pe start-up-urile inovatoare, rebranded ca Star-Tech Innovation.

Antreprenorii din zonele rurale si fermierii tineri vor primi aproximativ 410 milioane de euro prin intermediul a patru scheme de subventii.

Guvernul planifica, de asemenea, doua noi scheme de ajutor de stat, una pentru investitii noi in zona ecologica, cu un buget de 1,5 miliarde de lei (310 mil. de euro) pe an pana in 2023 si una pentru dezvoltare regionala, cu un buget de 450 milioane de lei (93 milioane de euro) pe an pana in 2025.

Cu toate acestea, Guvernul nu a oferit detalii despre calendarul de implementare a acestor scheme.

Planul de relansare economica, care este mai mult o promisiune electorala daca partidul liberal de guvernamant reuseste sa castige alegerile in aceasta toamna, include masuri care ar necesita un buget total de aproximativ 100 de miliarde de euro in urmatorii cinci ani, a calculat Ziarul Financiar. Obiectivul planului este de a creste PIB-ul Romaniei pe cap de locuitor (la egalitatea puterii de cumparare) la 87% din media UE pana in 2025.

„Modelul de dezvoltare al Romaniei bazat doar pe consumul populatiei, determinat de politicile pro-ciclice ale guvernelor anterioare, trebuie schimbat intr-un nou model de crestere economica care sa se concentreze pe: stimularea si dezvoltarea capitalului local si a competitivitatii companiilor romanesti; investitii in domenii strategice ale infrastructurii publice; transformarea digitala a economiei si administratiei publice; pregatirea economiei pentru noua revolutie tehnologica; tranzitia catre o economie durabila”, se arata in introducerea planului de recuperare al Guvernului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea