Financiar

#scadere #pib #trimestrul al treilea

PIB-ul in trimestrul al treilea, mai mic cu 2,5%

Produsul intern brut al Romaniei s-a micsorat cu 2,5 procente in cel de-al treilea trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2009, potrivit unui raport publicat joi de Institutul National de Statistica, citat de realitatea.net.

Ramura care a a inregistrat cea mai cea mai mare crestere a volumului de activitate a fost a fost industria, cu 4,2 procente. Cresteri ale volumului de activitate au avut si activitatile financiare, imobiliare precum si serviciile pentru intreprinderi (2,6%).

Cea mai mare scadere a volumului de activitate s-a inregistrat in domeniul constructiilor (-14,9).  Reduceri intalnim si in agricultura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (-7,6%), comert,  repararea masinilor si a articolelor casnice; restaurante si hoteluri; transporturi si telecomunicatii (-6,5).

Aceste scaderi au antrenat si o reducere a volumului impozitelor pe produs colectate pentru bugetul de stat. Astfel, impozitele nete de produs au inregistrat o scadere de 3,3 %.

In schimb, evolutia exportului net a avut un efect pozitiv asupra PIB-ului, ca urmare a cresterii sustinute  a volumului exporturilor de bunuri si servicii (14,6%) comparativ cu cea a volumului importurilor (11,9%).

Comparativ cu trimestrul doi al acestui an, PIB-ul a scazut cu 0,7 procente.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea