Financiar

#chirie #birouri #firme

Piata chiriilor de birouri - superoferte si previziuni

Pentru a atrage clientii, proprietarii de spatii de birouri ofera luni libere de la plata chiriei sau isi ajuta cu bani chiriasii in amenajarea spatiului inchiriat.

"Desi unii proprietari de spatii de birouri nu mai sunt dispusi sa scada pretul de inchiriere , ei se arata flexibili pentru a acorda conditii financiare avantajoase sub forma lunilor libere de plata a chiriei sau sub forma unor contributii financiare pentru amenajarea spatiului chiriasului", arata un studiu realizat de Jones Lang LaSalle.

In cazul spatiilor moderne de birouri din zona centrala de afaceri, chiriile au scazut usor, pana la 20 euro/mp/luna (fiind cuprinse intre 19-20 euro/mp/luna).

Studiul arata ca piata spatiilor de birouri ar putea cunoaste in acest an o revigorare . Analistii Jones Lang LaSalle considera ca motivele pentru acest fapt sunt numarul mic de proiecte noi demarate, precum si o revenire a tranzactiilor.

In cazul in care prognoza cu privire la activitatea de inchiriere va fi confirmata, la sfarsitul anului 2010 am putea asista la o reducere a ratei medii de neocupare pana la 12-15%. Cu aproximativ 50.000 mp finalizati in primul trimestru din acest an, rata medie de neocupare a spatiilor moderne de birouri a atins 19%.

In plus, noi proiecte importante si-au anuntat concretizarea in urmatoarele doua trimestre din an.

In ce priveste oferta, la sfarsitul primului trimestru, stocul modern a atins 1,56 milioane mp. Proiectele anului 2010 sunt estimate la 260.000 - 280.000 mp, mai bine de 10 noi proiecte fiind propuse spre finalizare la mijlocul anului in curs. Din oferta anului 2010, numai 20% este pre-inchiriata.

In functie de zona, coridorul Floreasca BV va contribui cu 21% la oferta anului 2010, urmat de zona de centru-nord (inclusiv zona centrala de afaceri) care va contribui cu 20%.

Proiecte care se vor finaliza in anul 2010: Cascade Euro Tower (16.800mp), Lakeview (24.400mp), Platinum Convention Center (30.000mp), Cathedral Plaza (12.000mp), Swan Office Park Ph I (30.000mp) si Crystal Tower (16.000mp).

Analistii LaSalle apreciaza ca sectorul bancar a dat semne neasteptate de revigorare in ceea ce priveste cererea pentru spatii de birouri. Cateva banci importante si-au anuntat planuri de extindere si/sau consolidare. In mod similar, cateva companii din domeniul medical privat sunt interesate de extinderea sau deschiderea de noi operatiuni in Bucuresti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea