Financiar

Petrom vrea sa exporte din gazele romanesti

Petrom este singura companie din Romania care si-a exprimat interesul sa exporte gaze prin viitoarea conducta Arad-Szeged care ne va lega de reteaua vest-europeana, potrivit unor surse din piata energiei.

In acelasi timp, mai multe companii vor sa aduca gaze catre Romania, printre acestea numarandu-se Distrigaz Sud , E.ON, MOL sau OMV. „Capacitatea pe care Petrom vrea s-o exporte este substantiala“, au mai spus sursele citate fara a oferi alte detalii.

In acest timp Romania importa pentru consum aproape o treime din gazele necesare de la rusi, la preturi de peste 400 de dolari, de aproape doua ori mai mult decat cele din productia interna.
Publicitate

Beneficiul pentru Petrom ar veni din preturile mult mai mari pe care le-ar putea obtine la extern decat daca ar vinde in tara. „Un principiu de afaceri recunoscut este ca un agent economic sa-si vanda produsul pe care-l obtine cu costuri reduse aceluia care ofera mai mult.

Daca e vorba de Petrom, n-ar fi fair play pentru ei sa exporte, insa regulile economiei de piata le-ar da dreptate“, ne-a spus Cornel Condrea, director pe probleme de energie din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor. In aceste conditii, statul roman nu are la indemana parghii prin care sa opreasca Petrom de la a vinde gaz la export si nici macar nu ar putea invoca clauza din contractul de privatizare al producatorului prin care ii este interzis sa exporte gaze in conditii de criza de aprovizionare .

„N-ar fi vorba de nici o criza“, arata Condrea. Totusi, acesta mai spune ca momentul la care Petrom va incepe exporturile este inca indepartat avand in vedere ca nu poate face acest lucru pana la liberalizarea totala a pietei de gaze, moment inca incert desi a fost avansat 2014 ca termen. „Oricum, conducta Arad-Szeged a fost gandita in principal pentru a aduce gaz din afara si mai putin pentru exporturi “, a precizat directorul MEF.

Reprezentantii Petrom si-au exprimat, de altfel, speranta ca momentul liberalizarii pietei sa vina cat mai curand si sa poata sa vanda toate gazele la preturi de import, adica mult mai scump decat in prezent. „In 2012-2013, cand va fi construit Nabucco, nu cred ca vom avea cos de gaze... Vrem ca pe termen lung cosul sa dispara pentru ca astfel vom vinde gaze la preturi internationale“, a spus Gerald Kappes, membru al conducerii executive Petrom.

Romgaz si Petrom sunt cei doi producatori de gaze din Romania care acopera impreuna circa doua treimi din consum. Restul se importa din Rusia. Gazoductul Arad-Szeged este prognozat a fi finalizat la 1 ianuarie 2010 si va avea o capacitate intre 1,7 si 4,4 miliarde de metri cubi de gaze anual.

Putem pierde gazele din Nabucco

Romgaz va trebui ca pana la sfarsitul anului sa demareze negocierile pentru achizitia de gaze cu tarile de la Marea Caspica, in caz contrar Romania fiind in pericol sa nu poata folosi, in nume propriu, gazele din conducta Nabucco si sa ramana doar o tara de tranzit, a spus directorul de cercetare si inginerie din Transgaz, Vlad Pavlovschi. Transgaz i-a cedat Romgaz dreptul de a negocia, pentru Romania, achizitia de gaze caspice in vederea constituirii unei alternative la gazele rusesti.

„Transgaz, care prin lege nu poate fi furnizor de gaze, a cedat acest drept Romgazului, in urma cu doua-trei luni. Daca nu se misca repede, riscam sa pierdem aceasta oportunitate si sa fim doar o tara de tranzit“, a declarat miercuri directorul de cercetare si inginerie din Transgaz, Vlad Pavlovschi. Potrivit sursei citate, toti ceilalti membri ai consortiului Nabucco au avut deja discutii cu producatorii din zona caspica, dar nici unul nu a semnat inca vreun acord.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea