Financiar

Petrom are de luat jumatate de miliard de euro de la stat

Suma reprezinta cheltuieli de mediu pe care statul, prin contractul de privatizare , s-a angajat sa le suporte. Petrom a reevaluat cheltuielile de mediu care urmeaza sa fie recuperate de la stat in crestere cu 37% fata de inceputul anului 2007, de la 1,244 miliarde la 1,707 miliarde de lei (511 milioane de euro).

Astfel, statul va plati cu 463 de milioane de lei (aproximativ 140 de milioane de euro) mai mult decit suma rezultata la inceputul anului trecut. „Conform contractului de privatizare, societatea are obligatia de a inchide sondele care sint abandonate si care urmeaza sa fie scoase din functiune.

Aceste cheltuieli vor fi recuperate de la statul roman intrucit se refera la activitati de explorare si productie efectuate inaintea privatizarii (decembrie 2004 - n.r.)“, se arata in raportul Petrom care va fi prezentat actionarilor in luna aprilie, preluat de MEDIAFAX.

Grupul austriac OMV a achizitionat participatia majoritara la Petrom de la stat in anul 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro, sub forma de achizitie directa de actiuni (668 de milioane de euro) si majorare de capital (832 de milioane de euro). Asadar, cele 511 milioane de euro care trebuie platiti de stat reprezinta mai mult de trei sferturi din suma incasata de stat in urma vinzarii companiei.

La finele anului 2007, cheltuielile au fost majorate ca urmare a reevaluarilor realizate de expertii companiei pentru lucrarile de dezafectare a celor 11.200 de sonde si a celor pentru protectia mediului la batalurile (bazinele de deversare - n.r.) de la rafinariile Petrobrazi si Arpechim . „Modificarea provizioanelor pentru anul 2007 se refera la reevaluarea cheltuielilor recuperabile de la stat in suma de 213,4 milioane de lei.

Societatea a inregistrat, de asemenea, creante de la stat si respectiv datorii legate de protectia mediului inconjurator in suma de 250,13 milioane de lei pentru batalurile din rafinare intrucit acestea existau inaintea privatizarii“, se mentioneaza in datele Petrom. Potrivit legii de privatizare a Petrom, statul s-a angajat sa despagubeasca compania pentru poluarea istorica in perioada 2005-2019.

 

Pentru mai multe informatii legate de economie aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea