Financiar

Petrom ar putea sa scada preturile cu 5-10%

Petrom ar putea sa scada preturile la carburanti cu 5 pana la 10% fara ca impactul asupra rezultatelor financiare sa fie unul major, crede ministrul economiei si finantelor , Varujan Vosganian.

In opinia sa, singurul efect pe care l-ar avea o asemenea masura ar fi faptul ca profiturile Petrom nu ar mai atinge niveluri record. "Daca Petrom ar reduce cu 5-10% pretul la benzina si motorina asta nu ar afecta echilibrul financiar, ci eventual ar face ca Petrom sa nu mai aiba profituri record, asa cum a avut in primul trimestru al anului", a declarat Vosganian.

Mai mult, accizele si redeventele practicate pentru produsele petroliere din Romania sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana. "E drept ca s-ar putea obiecta ca avem o piata libera , dar avem o piata libera in care redeventele sunt la jumatate fata de celelate din Uniunea Europeana, avem o piata libera in care accizele sunt mai mici decat UE.

Ma intreb atunci la cat ar ajunge pretul benzinei si motorinei de la Petrom daca noi am avea accize ca Marea Britanie si Germania si am avea redevente ca cele din restul tarilor care utilizeaza extractia petrolului din UE", mai crede ministrul Economiei si Finantelor.

In plus, o ieftinire a benzinei si motorinei ar determina si celelalte companii sa scada preturile. "Ideea de a avea profituri record folosind niste avantaje pe care le ofera statul roman impotriva cetatenilor statului roman nu e forma cea mai potrivita. E drept, e o piata concurentiala, dar sunt sigur ca, daca Petrom ar imprima o evolutie mai prudenta a preturilor, atunci si celelalte companii s-ar alinia", a mai declarat Vosganian.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea