Financiar

#petrol #scumpiri

Petrolul se scumpeste din cauza tensiunile dintre Israel si Iran

Petroul s-a scumpit din nou. La bursa din New York, barilul s-a scumpit joi cu 5 dolari, pana la 141 de dolari si 65 de centi, pe fondul temerilor privind un conflict intre Iran si Israel.

Temerile au fost amplificate de testele cu rachete efectuate de Iran in ultimele zile dar si de simularile militare ale Israelului privind un eventual atac impotriva statului islamic.

Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol a avertizat, joi, ca nu poate asigura nivelul actual al productiei in cazul care Iranul va fi atacat si va decide sa se retraga de pe piata titeiului.

In prezent, Iranul produce 4 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezinta 10 la suta din productia OPEC. Pe de alta parte, Republica Islamica detine controlul asupra Strimtorii Ormuz , prin care trece 40 la suta din productia mondiala de petrol.

Statele Unite au anuntat, in repetate randuri, ca nu vor permite Iranului sa blocheze aceasta stramtoare strategica. Oficialii americani pun, insa, actuala escaladare a pretului petrolului pe seama refuzului OPEC de a mari cotele de productie, in timp ce cartelul sustine ca adevarata cauza o reprezinta deprecierea dolarului si tensiunile dintre Washington si Teheran.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea