Financiar

Pentru 300.000 de clienti, angajatorii au platit de doua ori contributia pe pilonul II

Pentru circa 300.000 de clienti, angajatorii au virat sumele de doua ori catre administratorii de fonduri private obligatorii (pilon II) pe 20 mai din exces de zel, deoarece unele firme au depus declaratiile nominale de doua ori, a spus ieri presedintele CNPAS, Mariana Campeanu, informeaza NewsIn.

"In urma  cu cateva zile am anuntat ca un numar de cinci sau sase angajatori nu si-au depus declaratiile la timp si a fost o reactie neasteptat de buna", a mentionat Campeanu, care a adaugat ca pe 20 mai foarte multi angajatori s-au grabit sa depuna declaratiile nominale.

Ea a mentionat ca angajatorii trebuie sa constientizeze ca trebuie sa depuna declaratiile nominale la timp si corect. "Vom verifica toti acei agenti economici care nu au depus declaratiile la timp si ii vom sanctiona luna de luna, pana cand se vor disciplina", a mai spus seful CNPAS.

Presedintele Casei Nationale de Pensii, Mariana Campeanu, declarase ca inclusiv "firme serioase" nu au depus declaratiile, printre care Volksbank, Spitalul Universitar, Distrigaz, Orange si RATB.

In ce priveste cele 961.355 de conturi goale, Campeanu a spus ca nu crede ca numarul acestora a fost o surpriza, in conditiile in care in urma cu patru luni estimase numarul acestora intre 700.000 si 1,5 mil. Conform datelor CNPAS, ponderea numarului de "conturi goale" pe ansamblul sistemului de pensii private obligatorii se situeaza la 23,1%.

Sumele virate catre pilonul II vor atinge 600-700 mil. euro in 2009

Contributiile la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) se vor situa intre 600 si 700 mil. euro in 2009, comparativ cu 250-300 mil. euro in acest an, a declarat, ieri, Doru Frunzulica, membru in Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Suma pentru anul 2009 este prezenta in Programul de convergenta al Romaniei la zona euro", a spus Frunzulica, prezent la Forumul International Asigurari-Reasigurari (FIAR). El a amintit ca, marti, 20 mai, CNPAS a virat primii bani din contributiile pentru bugetul asigurarilor sociale de stat catre Pilonul II.

Presedintele CSSPP, Mircea Oancea, mentionase, in urma cu cateva zile, aceleasi cifre pentru valoarea incasarilor fondurilor in 2008 si estimase ca valoarea contributiilor la fondurile de pensii va creste la 600-700 mil. euro in 2009.

Potrivit legislatiei, in primul an de activitate 2% din contributia totala de 9,5% din venitul brut pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. In termen de opt ani, procentul va creste la 6%.

Totalul sumelor virate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) este de 88,19 mil. lei (24,13 mil. euro), valoarea medie pe asigurat fiind de 7,55 euro. Cele mai mari contributii au revenit ING Fond de Pensii - 33.771.496 lei, Allianz-Tiriac Pensii Private - 20.592.241 lei si Generali Fond de Pensii - 7.006.457 lei.

Urmatoarele trei locuri sunt ocupate de AIG Fond de Pensii - 6.439.148 lei, Aviva Pensii - 5.952.208 si Interamerican - 4.320.741 lei.

34.000 de noi aderenti si-au ales un fond de pensii obligatorii

Aproape 34.000 de noi aderenti la sistemul de pensii private obligatorii au fost inregistrati de Casa Nationala de Pensii dupa incheierea campaniei de aderare initiala, care nu au fost inca validati de CNPAS, a mai spus Mariana Campeanu.

"CNPAS a inregistrat 33.774 noi aderenti, care nu au fost inca validati", a mentionat Campeanu, care a adaugat ca cifra indica faptul ca tendinta este una pozitiva.

Primele trei fonduri de pensii private obligatorii, care au primit cea mai mare parte a viramentelor (70%), acumuleaza si cea mai mare parte (65,5%) a conturilor goale, respectiv 629.900 din totalul de 961.355 conturi goale pe pilonul II.

"Din totalul conturilor goale, 65% au fost reprezentate de participantii fara venit, 35.000 au fost reprezentate de concediile de maternitate, iar pentru restul conturilor goale nu au fost depuse declaratii nominale", a explicat Doru Frunzulica.

Arbitrul pensiilor permite fondurilor sa plaseze mai multi bani in banci timp de 6 luni

Arbitrul pensiilor private a oferit o derogare de sase luni privind obligatiile investitionale care se regasesc in prospect, astfel incat fondurile pot plasa mai mult de 20% din active in conturi bancare pentru a acumula lichiditatea necesara diversificarii portofoliului, a anuntat CSSPP.

"Administratorul poate decide ca, pentru o perioada de 180 de zile calendaristice de la data colectarii primelor contributii la fondul de pensii pe care il administreaza, sa investeasca in instrumente ale pietei monetare, inclusiv conturi si la o banca sau la o sucursala a unei institutii de credit straine (...) cu depasirea procentului de 20% din valoarea totala a activelor fondului de pensii", se arata in norma publicata pe pagina de Internet a CSSPP.

Administratorul care decide sa aplice prevederile normei trebuie sa notifice in scris Comisia in termen de 5 zile calendaristice de la data luarii deciziei cu privire la decizia luata, precum si in legatura cu data la care administratorul va incepe aplicarea prevederilor.

Tot in termen de cinci zile calendaristice de la data notificarii Comisiei, trebuie sa informeze participantii la fondul de pensii pe care il administreaza, prin publicarea deciziei luate in cel putin doua cotidiane de circulatie nationala, pe o perioada de cel putin trei zile consecutive, precum si prin publicarea pe pagina proprie de Internet.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea