Financiar

Pensiile private obligatorii, la primul bilant

Companiile implicate in reforma sistemului de pensii au estimari diferite in ceea ce priveste valoarea banilor incasati.

In functie de salariul clientilor fiecarui fond de pensii, cei 2% care se duc spre aceste entitati pot constitui conturi mai mari sau mai mici pentru fiecare companie. Astfel, se poate intampla ca o societate de top, cu un milion de clienti, sa stranga mai putini bani decat o companie cu 500 de mii de clienti, dar cu salariul brut mai mare. Conturile goale ar putea reduce incasarile de pe pilonul II cu pana la o cincime, conform estimarilor NewsIn.

Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii, considera ca 80-90% din totalul portofoliului companiei vor fi conturi "bune", iar restul portofoliului de aderenti ar putea fi reprezentat de asa-numitele "conturi goale".

Estimarea este similara cu cea a ING, care se asteapta la o rata de incasare de 82-83%, ceea ce ar aduce incasari efective de circa 5,80 euro pe client, in medie.

" Aviva Pensii Private mizeaza pe incasari de peste 5 milioane lei in prima luna", a declarat, pentru NewsIn, Eugen Voicu, directorul general execultiv al societatii.

Raportata la numarul de clienti ai Aviva, suma ar echivala cu incasari medii de 16,30 lei (4,45 euro) de persoana.

Daca nivelul contributiilor va fi sub estimarile administratorilor, business-planurile vor fi date peste cap. Mai exista riscul ca sumele colectate in luna mai sa nu poata fi corelate cu cele din iunie.

Cauzele conturilor mici


Daca vor fi diferente fata de luna mai, administratorii vor avea probleme in a identifica natura banilor. Angajatorii, pe de alta parte, ar putea face greseli in virarea sumelor, si chiar sa plateasca de doua ori pentru acelasi angajat.

Ar mai putea exista o surpriza din partea evidentelor CNPAS , cu sume negative din regularizari, situatie care nu este foarte clar descrisa de normele in vigoare.

Pe scurt, factorii-surpriza ai situatiei de la 20 mai ar fi conturile goale, contribuabili care pot avea perioade de pauza in cotizare, greseli ale angajatorului sau ale CNPAS-ului.

Totusi, administratorii se asteapta sa incaseze, lunar, contributii in valoare de aproximativ 72 milioane lei (19,6 milioane euro), potrivit calculelor facute de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).

Jucatorii din piata estimeaza salariul mediu brut efectiv, trecut in cartea de munca, la circa 350 euro, valoare la care incasarile lunare pe aderenti, excluzand conturile goale, s-ar situa in jurul a 7 euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea