Financiar

Pensia privata, garantia unui credit

Daca în prezent un pensionar poate accesa un credit mai mic decât un angajat din cauza venitului scazut, în viitor aceasta situatie s-ar putea schimba.

În viitor, banii strânsi de români în conturile Pilonului II si III de pensii pot reprezenta o garantie pentru acordarea unui împrumut bancar pe termen mai lung, ne-a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar . „Banii strânsi în contul pensiei private obligatorii si facultative reprezinta un venit cert pentru banca“, mai spune Baltazar.

Daca în prezent un pensionar poate accesa un credit mai mic decât un angajat, în principal din cauza venitului scazut, în viitor acest fapt ar putea disparea. Pensia publica în viitor va fi undeva la 35% din salariu, iar cea privata obligatorie, la 20%. Deci persoanele care doresc sa-si creasca pensia trebuie neaparat sa încheie si o .

Iar în acest caz, un procent investit acum va aduce trei procente la pensie. Daca se va investi de la început în jur de 15% din venit, pensia (publica, privata facultativa si privata obligatorie) ar putea ajunge la peste 95% din ultimul salariu.

Banca ia în calcul la acordarea împrumutului veniturile certe ale unui pensionar. Cu cât aceste venituri sunt mai mari, cu atât împrumutul este mai mare. Pensia, indiferent de ce natura este sau va fi, adica de stat, privata obligatorie sau facultativa este un venit cert. De asemenea, împrumutul poate creste daca clientul (pensionarul în cazul nostru) pune gaj un imobil sau vine cu giranti, spune si Cornel Cojocaru, director de comunicare al BCR.

De fapt, împrumutul cu giranti poate aduce un credit la fel de mare precum venitul aflat în conturile de pensii. Mai ales daca girantii sunt chiar copiii, mostenitorii legali. Nu de alta, dar în caz de deces, datoria lasata urmasilor catre banca va fi platita de acestia chiar cu banii mosteniti din pensia privata, atât obligatorie, cât si facultativa.

Chiar daca venitul ce ar putea fi obtinut de un cetatean la pensie ar putea fi luat în discutie de banca, trebuie spus ca în prezent, potrivit legislatiei, pensia privata nu poate fi executata silit de banca, spune Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Teoretic, prin testament omul poate lasa bancii, în caz de deces, banii din conturile de pensii pentru plata unei datorii catre banca.

Practic însa e posibil ca bancile sa nu fie de acord. „Daca exista un urmas în viata al respectivului client, care a lasat prin testament banii din conturile de pensii bancii, acesta poate contesta respectivul testament si are mari sanse de a pune mâna pe bani în defavoarea bancii. Deci este o garantie riscanta pentru banca“, ne mai anunta Mircea Oancea.

Radu Vasilescu, directorul de pensii al ING Asigurari de Viata , sustine însa ca mostenitorii legali ai unei persoane pot fi si persoanele juridice. „Daca cineva lasa banii din conturile de pensii prin testament înregistrat la notar unei fundatii, atunci acea fundatie va mosteni banii“, spune Radu Vasilescu. Iar daca nu e fundatie, poate fi si banca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea