Financiar

#carne #mezeluri #porc #sanitar #pesta porcina #export

Pe piata UE, doar cu mezeluri produse in lohn!

Romania ar putea relua comertul intracomunitar cu produse din carne de porc din unitatile care produc in lohn , a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, intr-un interviu acordat agentiei nationale de presa Agerpres.

 

“Am solicitat Comisiei Europene sa trimita in luna august o echipa de experti pentru evaluarea unui numar de opt unitati de procesare a carnii, din sase judete, unitati care lucreaza deja cu materie prima din import. Daca acestea vor primi acordul CE, vor putea exporta produse tipic romanesti din carne de porc - cum ar fi salamul de Sibiu - realizate insa cu materie prima importata din UE”, a precizat Roatis.
Misiunea de evaluare a CE se va derula in perioada 18-29 august 2008, iar raportul final va fi transmis dupa 20 de zile.

“Este prima etapa din demersurile pe care le facem pentru regionalizarea tarii, astfel incat sa putem exporta si carne de porc, dar si produse din carne obtinute si din materia prima autohtona din zonele in care nu au mai fost inregistrate focare de pesta porcina . Vrem ca in aceasta prima etapa sa poata iesi la export industria romaneasca, iar pe urma sa exportam si carne de porc”, a mai adaugat Roatis.

Prin regionalizarea tarii, din orice zona in care nu au mai fost inregistrate focare de pesta timp de sase luni si in conditiile in care a fost stopata vaccinarea in complexele de crestere a porcilor, vor putea fi exportate produse si carne de porc chiar daca intr-o alta zona din tara exista aceasta boala.
“Daca vom asigura trasabilitatea carnii de porc, adica exista siguranta ca nu se combina carnea provenita din fermele comerciale cu cea din gospodariile populatiei, cred ca vom avea acordul Comisiei pentru regionalizare ”, a mai spus presedintele ANSVSA.

Romania a solicitat CE inca din luna mai reluarea comertului intracomunitar cu produse din carne de porc din unitatile care produc in lohn, dar decizia urmeaza sa fie data de misiunea CE de evaluare si monitorizare din aceasta luna. CE a acceptat in primavara solicitarea Romaniei de a stopa vaccinarea impotriva pestei in fermele de crestere a porcilor, din cauza unei eficiente scazute a vaccinurilor marker utilizate, urmand ca fondurile comunitare alocate vaccinarilor sa fie utilizate pentru intarirea masurilor de biosecuritate in aceste ferme.

Potrivit ANSVSA, la ora actuala in Romania sunt in jur de 70 de unitati aprobate sa efectueze exporturi de carne in UE.

(continuarea in Cronica Romana

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea