Financiar

#taxa #preturi #crestere #fast-food

Patronatele din alimentatie: Taxa fast-food ar putea scumpi alimentele cu 20%

Introducerea taxei fast-food ar putea duce la cresterea, in medie, cu peste 20% a pretului alimentelor, dar si la disponibilizarea a peste 36.000 de salariati, respectiv 20% din personalul din industria alimentara , spun reprezentantii patronatelor din domeniu.

Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat, luni, in cadrul unei dezbateri publice privind introducerea taxei fast-food, ca ar creste in medie cu peste 20%, dar vor fi produse al caror pret va fi majorat si cu mai mult de 30%, precizeaza Mediafax.

La randul sau, presedintele Federatiei din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a adaugat ca introducerea taxei ar putea duce la la disponibilizarea a circa 20% din personalul din industrie, adica peste 36.000 de persoane.

Taxa pe fast-food va fi perceputa incepand cu luna martie 2010 si impusa companiilor care produc, importa sau prepara produse tip fast-food, de - , , chipsuri, precum si bauturi racoritoare, cuantumul contributiei urmand sa fie stabilit prin negocieri cu firmele respective.

Taxa va fi platita de toate persoanele juridice care produc, importa sau prepara alimente nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar si cu cofetarie , snacksuri si chipsuri, precum si bauturile racoritoare, cu exceptia apei plate imbuteliate sau apei minerale imbuteliate si a sucurilor naturale proaspete din fructe si legume.

Lista completa a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza continutului crescut de sare, grasimi, zahar, precum si cu va fi aprobata prin hotarare de guvern, conform proiectului de lege care introduce taxa fast-food.

Cuantumul contributiei va fi stabilit prin negocieri intre Ministerul Sanatatii si companii.

MS: nu se poate calcula majorarea pretului dupa introducerea taxei fast-food

In replica la previziunile patronatelor, Ministerul Sanatatii (MS) a declarat, intr-un comunicat de presa, ca cifrele si procentele avansate de catre acestea sunt nerealiste si nu au o baza de calcul.

"Pana in prezent, Ministerul Sanatatii nu a stabilit lista produselor alimentare nerecomandate care ar putea fi taxate si nici cuantumul de contributii, de asemenea nu au fost avansate cifre pe baza carora ar putea fi calculate majorari de preturi la alimente sau disponibilizari de personal", a anuntat MS, intr-un comunicat.

Oficialii ministerului atrag atentia reprezentantilor asociatiilor profesionale din acest sector sa nu foloseasca intentia MS privind descurajarea consumului de alimente nesanatoase ca un pretext pentru introducerea, nejustificat, a propriilor intentii si masuri care pot afecta populatia.

"Deocamdata, ministerul are in dezbatere o intentie, si la fel ca si in cazul celorlalte proiecte supuse dezbaterii publice, se asteapta observatiile si sugestiile tuturor celor interesati, care vor fi luate in discutie", se mai precizeaza in comunicatul ministerului.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii anunta, in acelasi context, ca institutia va organiza o dezbatere publica privind instituirea unei contributii pentru descurajarea consumului alimentare nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, cu aditivi alimentari acest subiect la sediul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat, la inceputul lunii ianuarie, ca Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca o taxa pe produsele tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu, banii urmand a fi destinati programelor de sanatate si de investitii.

La randul sau, Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Streinu-Cercel spunea ca taxa fast-food, in alte tari care au implementat-o, este variabila in functie de consum, calculandu-se in functie de preponderenta E-urilor si in conditii de consum excesiv.

"In momentul de fata avem o crestere a incidentei obezitatii si diabetului la copii, lucru ingrijorator, care impune interventia cu o anumita masura", a explicat Streinu-Cercel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea