Financiar

Patriciu vede benzina cu un pret de 5 lei pe litru

Pretul benzinei va ajunge la 5 lei pe litru, daca in urmatoarele luni autoritatile nu vor reduce accizele si nu vor egaliza aceste taxe pentru benzina si motorina, potrivit presedintelui grupului Rompetrol, Dinu Patriciu. "Accizele trebuie sa fie egale la benzina si motorina, pentru ca una este impozitata prea mult, iar cealalta prea putin", a declarat Patriciu ieri, intr-o conferinta de presa, citat de Mediafax. El a adaugat ca aceasta masura ar duce la o scadere a pretului carburantilor.

"Masura ar trebui luata in urmatoarele luni, altfel, cu siguranta, pretul va ajunge la 5 lei pe litru. Este o aritmetica pura, nu trebuie sa o dovedeasca Mama Omida", a mai precizat Patriciu. El a adaugat ca productia de petrol a Romaniei se ridica anual la 4,7 milioane tone, in timp ce consumul este de 14 milioane tone. Potrivit omului de afaceri, o crestere de 10% a pretului materiilor prime duce la o majorare de 5% a pretului carburantilor la pompa. Patronii din tara, reprezentati prin Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), sustin si ei reducerea accizei pentru preturi mai mici la carburanti , care sa nu afecteze mediul de afaceri si proiectele care sunt momentan in derulare. Potrivit acestora, exista diferente de preturi intre UE si Romania, care se resimt in costul din transport si costurile pentru materii prime . Pretul petrolului la nivel international a atins in ultimele saptamani mai multe niveluri record si se plasa ieri la circa 108 dolari pe baril. Cotatiile internationale ridicate ale petrolului influenteaza si piata de distributie a carburantilor din Romania, unde preturile au crescut semnificativ in ultimele luni.

Continuare in Curierul National

 

Pentru mai multe informatii legate de economie aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea