Financiar

#nabucco consortiu transportare #rusia europa colaborare #criza gaze rusesti #romania gaze naturale

Parlamentul European vrea sa includa Rusia in proiectul Nabucco

Parlamentul European isi doreste ca Rusia sa se alature proiectului destinat transportarii gazului din Asia Centrala in Europa, intitulat Nabucco, a declarat, marti, un diplomat european. Potrivit planurilor initiale , Nabucco trebuia sa transporte gaze naturale din Asia Centrala in Europa prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, ocolind Rusia si Ucraina.

Proiectul este sustinut de Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, iar costurile de construire ale acesuia sunt de aproximativ 10 miliarde de dolari. Conducta ar urma sa trasporte 30 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, informeaza RIA Novosti. Pana in prezent, consortiul a reusit sa atraga angajamente pentru livrari de doar trei miliarde de metri cubi de gaze pe an. Conform diplomatului european, propunerea ca Rusia sa se alature proiectului Nabucco este mentionata in raportul Uniunii Europene referitor la strategia energetica.

Acesta a fost elaborat de Parlamentul European si va fi supus votului, miercuri, la Strasbourg . Potrivit presei europene o asemenea decizie ar mari dependenta Europei de gazele rusesti. "O apropiere de Rusia ar fi oportuna. Aceasta tara asigura 45% din consumul total de gaze al Europei. In aceste conditii, Nabucco ar avea mai multe sanse de a fi construit", a declarat parlamentarul european Anne Laperrouze.

Chiar daca unii sunt incantati de o colaborare cu Rusia, unele state precum Germania, Italia sau Franta au afirmat ca au dubii in legatura cu necesitatea gazoductului. Andrew Monaghan, membru al colegiului apararii NATO din Roma, a declarat in plenul Parlamentului European ca ar trebui cautate orice alte alternative energetice deoarece Rusia nu reprezinta unica solutie pentru aprovizionarea cu gaz.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea