Financiar

#paine #grau #panificatie #pret #ieftinire

Paradox in panificatie: graul se ieftineste, painea se scumpeste

Producatorii acuza procesatorii ca folosesc grau la costuri tot mai mici, dar mentin ridicate preturile produselor finite. Procesatorii sustin ca painea de acum inca se mai fabrica din graul vechi, de anul trecut, pe care l-au cumparat la preturi ridicate.



Producatorii agricoli si procesatorii reaprind controversele care se in jurul pretului graului. Conducerea Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli ( FNPAR ) sustine ca procesatorii le ofera producatorilor circa 0,35 lei pe kilogramul de grau fata de aproximativ 0,9 lei cat ofereau in primavara, insa pretul painii se metine la fel de ridicat.

"In primavara, graul se vindea si cu 0,9 de lei/kilogram. Acum se ofera doar 0,35 lei, dar painea se vinde la preturi mai ridicate ca in primavara", a declarat, pentru NewsIn, directorul executiv al FNPAR, Dan Botanoiu.

Pe de alta parte, Marcel Cucu - presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) - ne-a declarat ca niciodata ieftinirea graului nu a fost urmata de o ieftinire a produselor finite, mai ales a painii, cu toate ca poderea materiei prime este de 60% in pretul final.

Pretul final al painii este insa sensibil influentat de alti factori, precum salariile platite angajatilor sau scumpirile la utilitati.

Graul vine din vechea recolta

Procesatorii resping acuzatiile fermierilor. Viorel Marin - presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de si ( ) - ne-a declarat ca, in acest moment, nu se poate vorbi de grau nou pentru panificatie. „Graul dupa recoltare nu poate fi utilizat pentru paine decat dupa 30-50 de zile . In acest moment nu exista grau de panificatie, ci doar grau furajer", spune Viorel Marin.

„Abia din septembrie vom afla cat grau depanificatieexista in Romania si care va fi pretul de vanzare", sustine Viorel Marin. De asemenea, pretul final va fi dictat si de graul de pe pietele vecine, Ucraina anuntand pentru anul acesta cantitati insemnate pentru .

Unii procesatori spun ca pretul pe care il ofera pe kilogramul de grau este mai mare fata de cel vehiculat de producatori. „Anul trecut, la recoltare, cumparam graul cu 0,5 lei. Pe parcurs, pretul graului pentru morarit a inregistrat o crestere artificiala", spune presedintele patronatului din morarit sipanificatieRompan, Aurel Popescu.

El sustine ca anul acesta producatorii platesc intre 0,5 si 0,6 bani pe kilogramul de grau, in functie de calitatea acestuia. Aurel Popescu a precizat ca pretul de pe piata graului de panificatie difera de cel practicat de depozitari. De asemenea, Popescu apreciaza ca, pana in septembrie, pretul painii nu va scadea

Slabe sperante de ieftinire

„In iulie am utilizat grau nou doar in proportie de 25%, iar in august amestecul este de 50%. Abia din septembrie vom folosi grau din recolta 2008 in proportie de 100%. Nu stim insa daca pretul painii va scadea, cat timp au crescut costurile la energie, combustibil, salarii", a precizat presedintele .

In privinta recoltei de grau din anul 2008, Aurel Popescu apreciaza ca aceasta este mai mare cu 60%-70% fata de anul trecut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea