Financiar

#panica bvb #investitori straini capitalizare

Panica a evaporat 2 miliarde de lei din capitalizarea Bursei

Presiunea la vanzare provocata de iesirile din piata ale investitorilor straini a adus Bursa de la Bucuresti la minimele ultimilor 5 ani si a spulberat doua miliarde de lei din capitalizarea pietei, in sedinta de vineri, in urma pesimismului de pe marile burse internationale.

"In continuare exista o presiune pe vanzare, fara a se tine seama de preturile la care se vand actiunile. E mai mult o presiune externa, din partea investitorilor straini, care doresc sa-si lichideze detinerile, in perspectiva inrautatirii situatiei economice din Romania", a declarat pentru NewsIn Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

In sedinta de tranzactionare de vineri, lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a sporit cu 29%, pana la 10,94 milioane lei (2,55 milioane euro), comparativ cu nivelul consemnat in sedinta precedenta, de 8,48 milioane lei (1,97 milioane euro). Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 5,82%, pana la 2.300,69 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 5,74%, pana la 1.540,19 puncte.

Indicele BET nu a mai avut o valoarea atat de scazuta din ianuaire 2004, iar indicele BET-C din februarie 2004. Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut cel mai mult - 8,37% - pana la 10.780,46 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a scazut cu 6,39%, pana la 4.551,46 puncte. In schimb, indicele BET-FI sta inca deasupra nivelului minim inregistrat in octombrie 2008, de 10.012 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborat cu 6,86%, pana la 222,13 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 5,53%, pana la 320,94 puncte.

Prabusirea actiunilor din sectoarele de asigurari si bancar au dus bursele europene la minimele ultimilor sase ani, in conditiile in care si piata futures din Statele Unite prefigura o deschidere cu scaderi puternice. Astfel, in jurul orei 17.00, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, scadea cu 1,11%, pana la 4.007,23 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 2,12%, pana la 4.130,07 puncte. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scadea cu 1,95%, pana la 2.813,70 puncte.

O alta stire care dus la accentuarea scaderilor este cea privind intrarea in recesiune a Marii Britanii, dupa ce produsul intern brut al acesteia s-a comprimat cu 1,5% in ultimul trimestru din 2008, comparativ cu trimestrul al treilea al aceluasi an. "Pe langa stirile si evolutiile negative din afara, mai conteaza si faptul ca Romania e vazuta destul de prost de catre investitorii straini. Romania nu are un buget si anumite tinte de indicatori macroeconomici pentru 2009", a observat brokerul.

"Romania inca nu a prezentat un plan de criza , nu exista nimic aici pe care sa te poti baza. Si asta se vede foarte usor in Bursa. Se va vedea probabil si la nivelul economiei in lunile urmatoare", a adaugat Necula.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea