Financiar

Oficialii UE sustin crearea unei companii energetice integrate in Romania

Oficialii Uniunii Europene sustin crearea unei companii energetice integrate in Romania, atata timp cat sunt respectate reglementarile europene privind competitia si legislatia nationala. Infiintarea unei astfel de companii, care va fi privatizata ulterior, va ajuta tara noastra sa faca fata concurentei de pe piata comunitara si va spori interesul investitorilor.

Fuziunile din domeniul energetic sunt privite de Comisia Europeana ca un semn ca firmele au realizat ca activeaza pe o piata europeana comuna. Potrivit purtatorului de cuvant al Comisarului european pentru Energie, Andris Piebalgs , gruparea unei companii hidroelectrice cu una de productie a energiei ar putea determina o valoare adaugata suplimentara in cazul privatizarii. Iar, in conditiile in care compania respecta reglementarile europene privind competitia si legislatia nationala, Comisia Europeana nu are de facut niciun comentariu.

"Nu este anormal ca in procesul de creare a pietei europene micile companii sa fuzioneze si sa formeze alte companii mai mari.
Acest lucru a fost valabil in mai multe state membre ale Uniunii Europene.(...) Dar este impotriva legislatiei interne daca aceeasi companie va controla atat activitatile de transport cat si cele de productie de energie. Atata timp cat legea competitiei si legislatia interna sunt respectate, nu avem nimic de comentat Guvernului roman", a declarat Ferran Tarrandella, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru Energie.

Ferran Tarradella a explicat ca atunci cand Comisarului european pentru Energie, Andris Piebalgs a dezaprobat crearea unor monstri energetici nu s-a referit la astfel de companii, create de guverne, ci la companiile integrate care controleaza productia, transportul si distributia de energie. Nu este insa si cazul Romaniei.

"El a spus ca nu este de acord ca marile companii sa realizeze si activitati de transport si de productie de energie in acelasi timp. In acest caz, Romania, are separate domeniile", a mai spus acesta.

Strategia energetica a Romaniei prevede infiintarea unei companii energetice nationale, care sa cuprinda producatori de energie si societatile de distributie ramase in proprietatea statului.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea