Financiar

O stagnare a pretului petrolului va reduce inflatia in UE, dar si in Romania

Oficialii Bancii Centrale Europene (BCE) sunt ingrijorati de nivelul inflatiei, dar considera ca aceasta va scadea odata cu stabilizarea pretului petrolului.

O posibila revenire a costurilor pe baril este posibila gratie unei masuri anuntate ieri de guvernul Putin. Astfel, Rusia are in vedere reducerea taxelor la produsele petroliere astfel incat companiile sa poata investi mai mult pentru cresterea productiei de petrol.

Lorenzo Bini Smaghi, membru in consiliul Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat ca inflatia din zona euro  ar trebui sa-si revina de la nivelul record, in cazul in care nu vor exista scumpiri bruste ale petrolului.  “Inflatia de 3,6% este ingrijoratoare, insa, daca pretul petrolului se mentine la acest nivel, inflatia se va tempera”, a declarat Bini Smaghi, informeaza NewsIn.

Oficialul BCE a afirmat ca pretul petrolului – care a atins saptamana trecuta un record istoric de 135 dolari/baril -  este foarte dificil de estimat. Insa, pe baza estimarilor bancii centrale privind costul titeiului, “BCE prevede ca inflatia se va mentine la acest nivel pentru catev

a luni, apoi va incepe sa coboare”, a spus Smaghi. O revenire a pretului petrolului este posibila dupa ce Rusia, cel de-al doilea exportator de petrol din lume, a anuntat ca va majora productia in urmatorii ani, pentru ca noile taxe vor permite companiilor petroliere sa investeasca mai mult in exploatare si productie.

 In prima decizie importanta, guvernul Putin a aprobat o serie de reduceri ale taxelor pentru industria petroliera, inclusiv scaderea taxei de exploatare a mineralelor si excluderea taxelor in zonele din Siberia , unde exploatarea petrolului este dificila si costisitoare. Pana acum, Rusia practica taxe semnificative in industria petroliera, motiv pentru care companiile petroliere au redus nivelul investitiilor.

Preturile uriase la combustibili au starnit proteste in UE, in randul mai multor bresle socio-profesionale. Transportatorii si pescarii din mai multe state europene, printre care Spania, Franta, Italia, Portugalia si Marea Britanie, au manifestat fata de costurile ridicate ale carburantilor, amenintand cu blocarea activitatii.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea