Financiar

#romani taxe #contribuabili #anaf #fisc

Motivele pentru care romanii nu vor sa-si plateasca taxele

Doar 26% din Persoanele Fizice Autorizate isi declara veniturile si isi platesc obligatiile catre Fisc de bunavoie. O treime le achita doar dupa s-au trezit cu Fiscul la usa, iar restul nu le platesc deloc, arata un sondaj ANAF, citat de Digi 24.

Situatia este similara si in cazul intreprinderilor mici si mijlocii. Doar in cazul marilor firme, datele se schimba. Aproape jumatate dintre acestea nu-si achita deloc obligatiile. Nu pentru ca fac evaziune, ci pentru ca au gasit in legislatie portite care i-au scapat de plata lor.

„Avem o problema cu ocolirea platii taxelor. Cineva imi spunea ca prefera sa se expuna inspectiei fiscale pe principiul ruletei. Si-a facut el niste calcule si s-a gandit: ce amenda imi da? Daca eu cinci ani am scapat, ies pe plus", spune Victor Ogneru, reprezentant ANAF.

Explicatia pentru care romanii nu fac coada la administratiile financiare ca sa-si declare si sa-si plateasca darile vine chiar de la un angajat al Fiscului: „Parte din neconformarea aceasta vine din faptul ca ei nu au incredere in modul in care statul cheltuie acesti bani".

In plus, 53% dintre contribuabilii intervievati au spus ca legislatia este principalul obstacol in indeplinirea obligatiei de plata a taxelor. Al doilea motiv, in opinia celor chestionati, consta in procedurile neclare si interpretabile, iar al treilea este presiunea fiscala foarte mare (nivelul impozitelor).

Din sondajul realizat de ANAF reiese ca aproape jumatate dintre romani nu au incredere in Fisc. in 2005, la infiintare, institutia se bucura de un capital de incredere de 80%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea