Financiar

#inflatie #investitii straine #stimulente #tva #dinu patriciu #traian băsescu

Masuri pentru contracararea scaderii investitiilor straine

Intrucat presedintele Traian Basescu se asteapta ca volumul de din exterior sa nu depaseasca 3 - 4 miliarde de euro (fata de 9 miliarde euro atrase anul trecut), autoritatile pregatesc masuri prin care sa stopeze caderea investitiilor straine pana la jumatate.

Printre intentiile Cabinetului Boc se numara neimpozitarea profitului reinvestit de catre companii, mentinerea cotei unice de 16%, introducerea unei legislatii pentru societatile de tip holding si, nu in ultimul rand, masurile comune cu Banca Nationala a Romaniei, prin care creditarea catre companii sa fie deblocata din primavara. In paralel, exista discutii intre oficiali romani si Ambasada americana, pe tema investitiei grupului Ford in uzina de la Craiova.

"Nu avem cum sa compensam lipsa investitiilor straine directe. Anul trecut, daca cifra pe care eu o stiu este de maxima acuratete, au fost peste 8 miliarde euro. Anul acesta, nu putem spera la mai mult de trei-patru miliarde, investite in continuare. Anul trecut, am avut vreo sase miliarde venite de la romanii din strainatate . Nu stiu daca anul acesta vom mai avea sume macar comparabile cu ceea ce au trimis romanii din Italia si Spania in bancile romanesti", a spus Basescu, in cadrul interventiei  la postul de televizune Antena 3 si citat de Business Standard.

Reducerea investitiilor straine directe in economie, este pusa de catre Traian Basescu pe seama   crizei globale, insa acest lucru a fost accentuat de coborarea ratingului de tara de catre cele doua agentii de rating.

De asemenea, incheierea unui acord strain reprezinta un alt factor ce ar putea tine departe capitalurile straine, noteaza Business Standard. In acest sens, Dinu Patriciu a specificat ca aceasta masura ii va speria pe investitori, in loc sa-i stimuleze. El a sugerat ca o taxa unica de 10%, dupa modelul bulgar, sau un TVA de 15% ar putea avea efecte benefice asupra investitiilor straine.

 ( citeste continuarea pe newschannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea