Financiar

#insolventa #faliment #firme

Majorarea termenului de insolventa de la 30 la 90 de zile va arunca multe firme in faliment

O lege aflata in faza finala de adoptare la Camera Deputatilor va majora la 90 de zile termenul legal de neplata al unei creante, precum si suma acesteia, de la 30 la 45.000 de lei, in cazul declansarii insolventei, a declarat, marti, pentru NewsIn, presedintele , Arin Stanescu.

Camera Deputatilor discuta in plen si ar putea adopta saptamana aceasta modificarile legii insolventei (Legea 85/2006) ce prevad triplarea termenului curent la 90 de zile, pentru ca o sa devina exigibila, conditie necesara in cazul declansarii procedurii de insolventa din partea unui creditor, spune Stanescu.

"Daca, pana in prezent, pentru a deschide insolventa in cazul unui (persoana juridica-n.r.) era suficient ca o creanta sa aiba mai mult de 30 de zile si 30.000 de lei pentru a deveni .ro/ acasa .ro/certa" title="certa">certa " title="certa">certa , lichida si exigibila, acum va fi nevoie de 90 de zile, iar creanta trebuie sa fie de 45.000 de lei," explica Stanescu.

Noul termen de 90 de zile se adauga celui in care tribunalele pronunta intrarea in insolventa, si ar putea duce la o intarziere a declansarii procedurilor de pana la 270 de zile, spune presedintele UNPIR .

"Acest lucru va genera o crestere a numarului dosarelor de faliment - o companie care mai avea, cat de cat, sansa sa se redreseze, va deveni in 270 de zile o epava", a spus Stanescu.

"Cele 90 de zile permise de lege se adauga termenului in care se pronunta instanta, care, in cazul tribunalelor mari, poate urca si pana la 180 de zile.

Instantele mari au chiar si 80-100 de dosare pe rol, si, din experienta noastra, rezolvarea unui dosar dureaza in trei-patru luni, sau chiar si sase luni", a mai spus Stanescu, mentionand, insa, ca estimarile UNPIR privind durata unui proces ar putea sa nu coincida cu datele statistice ale Consiliului Superior al Magistraturii.

Totodata, Stanescu spune ca insolventa poate fi declansata de debitor insusi, in doar cinci zile.

"Am putea asista si la o crestere a cererilor proprii de insolventa", spune el. Aceasta crestere ar putea fi deteminata si de prevederile proiectului noii Ordonante pentru combaterea evaziunii fiscale, care declanseaza raspunderea solidara a administratorului firmei ca persoana fizica si a firmei insasi in cazul creantelor fiscale, cand nu s-a respectat termenul de plata de 90 de zile.

"Trebuie vazut daca legea pentru combaterea evaziunii fiscale va aparea, pana la urma, in aceasta forma. Din cate stim noi, ea a fost aprobata de guvern sub forma proiectului publicat pe site, si urmeaza sa fie publicata si in Monitorul Oficial", a mai spus Stanescu.

10.000 de firme in insolventa, in 2010


Conform UNPIR, numarul firmelor nou-intrate in insolventa de la inceputul anului si pana acum este de aproximativ 10.000.

Aproape un sfert din firmele intrate in insolventa au cerut singure deschiderea procedurii, in 2009, cand creditorii au reusit sa recupereze numai 200 de milioane de euro, sau 8% din totalul masei credale, a declarat, marti, Arin Stanescu.

"Gradul de recuperare a creantelor in cadrul procedurilor de insolventa a fost de doar 200 de milioane de euro dintr-un total al masei credale de 2,5 miliarde de euro, fapt ce arata o disproportie uriasa intre datorii si recuperare", sustine Stanescu.

"Multe falimente vin la initiativa debitorilor. Anul trecut, aproape 25% (sau aproximativ 5.000 de firme) din numarul total al dosarelor de insolventa au fost deschise la cererea debitorilor", a mai spus el.

El sustine ca procentajul insolventelor auto-declarate ar fi fost mult mai mare, "daca bancile nu ar fi facut presiuni asupra debitorilor sa nu deschida" astfel de proceduri, a mentionat seful UNPIR.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea