Financiar

Majorarea primei de asigurari, sursa de venit pentru companii

Solutiile propuse de asiguratori pentru a iesi in castig sunt fie majorarea primelor, fie un control mai riguros al daunelor, in special al celor auto.

In conditiile in care pierderile nete inregistrate de industria asigurarilor din Romania se ridicau, anul trecut, la 75,8 milioane de euro, 2007 fiind al doilea an cand pierderile depasesc profiturile, asiguratorii incearca noi variante pentru a iesi din impas.

In primul rand, nu se va mai pune accent pe cota de piata, ci pe profit. Cele doua solutii vehiculate pentru trecerea pe profit sunt, in opinia lui Cristian Constantinescu, director general Allianz-Tiriac, majorarea cotelor de prime sau un control mai exact al daunelor.

Jucatorii vaneaza profitul

"Vreau sa subliniez ca rezultatele financiare aferente anului 2007 nu au afectat stabilitatea pietei si siguranta asiguratilor. Daca asiguratorii au pierderi sau profituri, este o problema care tine exclusiv de strategia adoptata de actionarii companiilor de profil.

CSA monitorizeaza permanent activitatea asiguratorilor si are capacitatea de a lua toate masurile necesare pentru stabilitatea pietei si protejarea intereselor asiguratilor", a afirmat, ieri, Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Printre cele mai mari pierderi anuntate de asiguratori in 2007 se numara Astra (69,9 milioane de lei) si Ardaf (58,8 milioane de lei). Asirom, al treilea asigurator local, a raportat pierderi de 31,78 milioane de lei.

Facilitati fiscale la asigurarile de viata


Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), pierderile nete ale companiilor de profil s-au ridicat la aproximativ 253 milioane de lei (75,8 milioane de euro). Raportata insa la total prime subscrise, in valoare de 7,17 miliarde de lei (2,15 miliarde de euro), pierderea financiara neta inseamna numai 3,5%.

Cei mai buni clienti in asigurari de viata sunt parintii, au spus analistii prezenti la Forumul International de Asigurare Reasigurare (FIAR), organizat de XPrimm, la Sinaia.

"Desi am parcurs toate etapele, am reluat incercarea de a convinge Ministerul de Finante ca singura solutie de dezvoltare a pietei asigurarilor de viata (care reprezinta 20% din piata) sunt facilitatile fiscale", a spus Romeo Jantea, director la FinCoop Brokers. Exemplele tarilor vecine arata ca facilitatile fiscale au dus la cresterea asigurarilor de viata (in Ungaria, Slovacia).

Piata a crescut cu 16,8% in primul trimestru


Piata asigurarilor generale si de viata a crescut in primul trimestru din acest an cu 16,8%, la 2,38 miliarde de lei (645,25 milioane euro), comparativ cu perioada similara din 2007, conform datelor preliminare ale CSA.

Primele brute subscrise din asigurari de viata au fost de 416,66 milioane de lei, la sfarsitul primului trimestru din 2008, in crestere cu 25,68% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului CSA. Primele brute subscrise din asigurarile de viata au reprezentat 17,5% din totalul subscrierilor.

In ceea ce priveste indemnizatiile brute platite in primul trimestru din 2008, acestea au fost in valoare de 998,40 milioane de lei (270,63 milioane de euro), in crestere cu 22,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Volumul primelor brute subscrise din asigurari generale in primele trei luni s-a ridicat la 1,963 miliarde de lei, in crestere cu 15,08% fata de rezultatele din primul trimestru din 2007.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea