Financiar

Lumea incepe sa vada performantele economice ale Romaniei

Analistii internationali au imbunatatit perspectivele de crestere economica a Romaniei, acesta fiind unul dintre putinele state pentru care economistii afiseaza prognoze mai optimiste, potrivit celui mai recent raport al Consensus Economics.

Cresterea PIB-ului Romaniei este prognozata, in acest an, la 5,7%, estimarea fiind cu 0,1 puncte procentuale peste cea publicata in urma cu o luna si cu 0,3 puncte peste nivelul anticipat in urma cu trei luni. Comisia Nationala de Prognoza estimeaza chiar un avans al PIB de 6,5%. In cel mai recent raport Consensus sunt incluse 13 state, noua dintre acestea fiind tari membre ale Uniunii Europene.
Publicitate
 
Dintre statele membre, Consensus a mai imbunatatit estimarile doar pentru Slovacia si a publicat prognoze in scadere pentru statele baltice.

Prognozele incluse in raportul Consensus tin cont si de parerea Comisiei Europene, forul fiind primul care a imbunatatit perspectivele Romaniei, dupa ce marile agentii de rating, printre care Standard&Poor’s si Moody’s, scazusera calificativele tarii, in contextul crizei financiare globale.

De altfel, Romania a fost singurul stat membru pentru care Comisia Europeana a imbunatatit perspectivele de crestere economica. In primul trimestru, Romania a inregistrat o crestere economica anualizata nominala de 7,5%. Exporturile au crescut in primul trimestru cu 13,5%, in timp ce importurile au crescut cu numai 12,3%.

Cifrele-record realizate de Romania in primul trimestru au generat o imbunatatire a sentimentului investitorilor fata de economie. „Sunt semne pozitive in ultimele 3-4 luni daca ne uitam la evolutia contului curent si a balantei comerciale: contul curent s-a stabilizat la 14% din PIB. Totusi avem nevoie ca acest sa continue si lunile viitoare, pentru a putea avea convingerea ca dezechilibrul extern nu se adanceste“, a declarat Ionut Dumitru , analistul-sef al Raiffeisen Bank.

“Performantele extrem de favorabile din sectoarele de constructii si servicii au compensat din plin daunele aduse sectorului agricol de seceta de anul trecut, stimuland astfel cresterea PIB la 6%. Se preconizeaza o usoara imbunatatire a dezechilibrelor macroeconomice actuale incepand cu a doua jumatate a anului. Cu toate acestea, acoperirea tot mai limitata a deficitului extern prin investitii straine directe in contextul unei tot mai mari aversiuni fata de risc la nivel international si volatilitatea fluxurilor de capital reprezinta un motiv de ingrijorare”, un raport publicat luna aceasta de UniCredit .

Pentru toate tarile incluse in raportul Consensus, analistii au inrautatit perspectivele privind inflatia medie. In cazul Romaniei, estimarea este de 7,4%, nivel apropiat de cel al CNP, de 7,5%, in urcare cu 0,1 puncte fata de luna trecuta si cu 0,9 puncte comparativ cu raportul publicat in urma cu trei luni.

Banca Nationala a Romaniei a stabilit pentru acest an o tinta de inflatie de 3,8%, plus/minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, cu acelasi interval de variatie.

Consensus Economics grupeaza, in raportul prezentat, estimarile macroeconomice ale celor 12 banci si institutii internationale - ING Bank Romania, Raiffeisen Zentralbank, , DIW Berlin, EFG Eurobank, Economist Intelligence Unit , Kopint-Tarki, JP Morgan, Vienna Institute, UBS, UniCredit MIB si Deutsche Bank.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea