Financiar

#bugetar #angajat #lege unica #salariu #salarii

Legea unitara de salarizare ingheata veniturile mari... in raport cu economia

Salariile din sistemul bugetar mai mari decat cel al presedintelui Romaniei nu vor mai creste pana in 2015, iar cel mai mare salariu va fi de cel mult 15 ori mai mare decat al unui debutant peste sase ani, au declarat miercuri reprezentantii Guvernului. Principiile legii de salarizare uniforma vor tine cont de indicatorii macroeconomici precum si de evolutia sociala.

Noile principii stabilite care vor defini legea salarizarii in sectorul bugetar impune ca proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem sa fie de 1 la 15, reducere substantiala fata de proportia de pana acum, de 1 la 72.

"Raportul intre salariul de baza minim pe economie si salariul de baza maxim al personalului platit din fonduri publice va creste, astfel incat acesta sa se apropie de practicile europene, respectiv 1 la 15, iar implementarea noului sistem de salarizare se va realiza intr-un termen de cinci ani, prin cresteri salariale diferentiate, Legea urmand sa intre in vigoare in anul 2010", se arata in documentul obtinut de NewsIn.

Sporuri generale in locul celor individuale

"Salariul de baza va deveni principalul element al castigului salarial si se va realiza prin includerea unor sporuri care au un caracter general", se arata in nota comuna elaborata de Ministerul Muncii si cel al Finantelor.

Totodata, principiile legii unice de salarizare vor tine cont nivelul studiilor si competentele angajatilor, importanta sociala a muncii, complexitatea si diversitatea activitatilor, responsabilitatea si impactul deciziilor, expunere la factori de risc sau dificultatea activitatilor specifice, a spus secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu .

Desi CE ne cere, Guvernul nu se grabeste sa aplice legea

Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Muncii nu se grabesc in acelasi ritm pe care il impune Comisia Europeana (CE) in ce priveste aplicarea legii, considerand ca este nevoie de o prelungire a termenului pana in 2015.

"Termenul limita stabilit initial, respectiv 2013, va fi prelungit cu doi ani, iar pentru a se ajunge la raportul de 1/15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu, trebuie ca salariile mai mari decat cel al presedintelui sa stea pe loc", au spus acestia.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea