Financiar

Inundatiile baga la apa si asiguratorii

Ploaia a adus pagube nu doar celor din zonele afectate, ci si in „curtea" asiguratorilor care se confrunta cu o rata a daunalitatii uneori mai mare decat sumele incasate.

Societatile din asigurari nu au estimat, inca, valoarea daunelor cauzate de inundatii. Primele evaluari indica pierderi de peste un milion de euro de companie.

Desi nu exista o lege a asigurarii obligatorii a locuintelor, cei aflati in zonele expuse inundatiilor au incheiat polite pentru terenuri, ferme de animale ori parcuri industriale. Conform raportarilor de ieri, peste 6.600 de gospodarii erau afectate si au fost inundate peste 23.315 de hectare de teren agricol si peste 3.034 de hectare de pasuni si fanete.

Despagubiri mari in Moldova, Baia Mare

Compania de asigurari Astra-Uniqa a inregistrat pana in prezent, in urma inundatiilor, 55 de cazuri de locuinte partial sau total distruse in judetele Suceava, Neamt si Maramures, cu o valoare asigurata care insumeaza peste un milion de euro.

Fata-Asigurari, companie care are in portofoliu cele mai multe polite agricole se confrunta cu daune mari in Moldova, Baia Mare, Satu-Mare, potrivit declaratiilor lui Fanel Plopeanu, directorul general al companiei. Acesta a adaugat ca societatea va intra si pe reasigurare , ceea ce inseamna ca are de platit mai mult decat a retinut de pe urma politelor.

Cele mai mari daune vor fi, in acest an, pe livezi, vita de-vie, cartofi, porumb, dar si pe fermele de animale, ne-a spus Gheorghe Grad, director general al SRBA Reasigurare. In portofoliul SRBA au fost inregistrate pagube in zonele inundate pentru polite incheiate pentru companiile Astra, Omniasig , Asiban, BCR Asigurari si Unita.

Una dintre pagubele semnificative inregistrate a fost la o fabrica de mobila din Falticeni, dar pierderile nu au fost, inca, evaluate. „In mod normal, dupa evaluarea costului daunei, plata se poate face in doua saptamani, daca nu e vorba de constructia din temelii a vreunei cladiri, ci doar de reparatii", a mai specificat Grad.

Compania Generali Asigurari nu a primit, pana in acest moment, nicio solicitare de daune, pentru ca, in opinia lui Tudor Moldovan, directorul general al companiei, „oamenii nu prea se asigura, mai ales pe locuinte".

Conditiile meteo nefavorabile de anul trecut au generat daune considerabile pe segmentul asigurarilor agricole, de 48,3 milioane lei, in timp ce incasarile din subscrieri pe aceeasi clasa au fost de 53,7 milioane lei.

continuarea in Adevarul

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea